Sport     | 17.01.2018. 09:36 |

Džumhur protiv Nadala u 3. kolu Australian Opena

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur u 3. kolu Australian Opena u Melbournu igrat će protiv prvog tensera svijeta Rafaela Nadala. 

Španac je u 2. kolu eliminirao Argentinca Leonarda Mayera sa 6:4, 6:3, 7:6 (4), dok je Džumhur bio bolji od domaćeg tenisera Johna Millmana sa 7:5, 3:6, 6:4, 6:1. 

Prvi i 28. nosilac na prvom Grand Slam turniru sezone do sada su odigrali jedan meč i to prije dvije godine na Mastersu u Miamiju. Naš teniser tada je slavio nakon što mu je Nadal predao meč u trećem setu kod rezultata 2:6, 6:4, 3:0 za Džumhura.    

Tridesetjednogodišnji Španac u karijeri je osvojio petnaest Grand Slam naslova, 73 ATP turnira od kojih 30 na turnirima iz Masters serije 1000, vlasnik je zlatne olimpijske medalje, a sa španskom Davis Cup reprezentacijom osvojio je četiri naslova. Na Australian Openu ima jednu titulu, koju je osvojio 2009. godine. U karijeri je zaradio 94.5 miliona dolara. 

Zbog svojih uspjeha na zemljanim terenima prozvan je “kraljem zemlje” te ga mnogi teniski stručnjaci smatraju najboljim teniserom na šljaci svih vremena.

Pet godina mlađi Džumhur prošle godine osvojio je dvije ATP titule, u Moskvi i Sankt Petersburgu, a prošlu sezonu okonačao je na rekordnom 30. mjestu, na kojem se i trenutno nalazi. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Danas počinje teniski turnir Foča Open

Džumhur poražen na startu Challenger turnira u Splitu

Fatić poražen u šesnaestini finala Challenger turnira u Splitu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'