Magazin     | 17.01.2018. 08:12 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 17. siječnja (FENA) -

- 1600. Rođen je Pedro Calderon de la Barca, najveći dramatičar španjolskog baroka i posljednji veliki pisac zlatnog vijeka španjolske književnosti.

- 1706. Rođen je Benjamin Franklin, američki državnik, filozof, izumitelj, fizičar, ekonomist i pisac. Prvi je utvrdio identičnost munje s elektricitetom, postavio novu teoriju elektriciteta i dokazao postojanje pozitivnog i negativnog elektriciteta, otkrio tijek i karakteristike Golfske struje, te pronašao gromobran. Bio je član američkog kongresa i jedan od autora "Deklaracije neovisnosti".

- 1834. Počele su izlaziti Novine srbske, prve novine u Kneževini Srbiji. Prvi njihov broj izašao je u Kragujevcu pod uredništvom Dimitrija Davidovića, jednog od najobrazovanijih ljudi tadašnje Srbije. Godinu kasnije novine su izlazile u Beogradu, a 1845. promjenile su ime u Srbske novine, a 1869. u Srpske novine.

- 1861. Patentiran je vodokotlić, kojega je izumio Thomas Crapper, a imao je zasebni tank s vodom i lanac za povlačenje. Iako kotlić nije izvorno njegovo otkriće, unaprijedio je sustav za pražnjenje spremnika što je u to vrijeme bio velik napredak.

- 1899. Rođen je Alphonse Gabriel "Al" Capone najpoznatiji američki gangster.

- 1917. Danci su Djevičanska ostrva prodali Amerikancima za 25 milijuna dolara u zlatu. Američka Djevičanska ostrva, većim dijelom teritorija čine nacionalni park, a godišnje privuku oko dva milijuna posjetitelja.

- 1929. Popaj, simpatični mornar iz stripova i crtića kojem špinat daje ogromnu snagu, po prvi se puta pojavio u stripu "Thimble Theatre". Izmislio ga je Amerikanac Elzie Crisler Segar.

- 1942. Rođen je Muhammad Ali, američki boksač, prema mnogim ocjenama najveći boksač teške kategorije u povijesti te jedan od najvećih sportaša 20. stoljeća.

- 1961. Ubijen je Patrice Emery Lumumba, prvi legalno izabrani premijer Demokratske Republike Kongo. Bio je tvorac neovisnosti zemlje, simbol borbe protiv kolonijalizma i heroj "crne Afrike".

- 1962. Rođen je Jim Carrey, kanadsko-američki filmski glumac, komičar, scenarist i producent.

- 1995. Potres magnitude 7.2 po Richteru pogodio je japanski grad Kobe. Poginulo je više od 6.000 ljudi, a šteta je procijenjena na 95 milijardi dolara.

- 1997. U Dablinu je sud proglasio prvi razvod braka u povijesti Irske, na osnovu zakona odobrenog na referendumu, čemu se žestoko protivila Katolička crkva.

- 2002. U erupciji vulkana Njiragongo u Demokratskoj Republici Kongo razoreni su grad Goma i okolna sela, život je izgubilo više od 100 ljudi, a desetine tisuća ostalo je bez svojih domova.

- 2008. Umro je Robert James "Bobby" Fischer, američki šahist i jedan od najvećih igrača u povijesti šaha.

- 2017. U Sarajevu umro bh. povjesničar Dubravko Lovrenović. Bio je akademik, dopisni član ANUBiH te predsjednik i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Doprinio je da stećci budu upisani na listu zaštićene svjetske baštine UNESCO-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo