Kultura     | 16.01.2018. 17:20 |

Otvorena izložba umjetničkih djela Mehdije Suljevića 'Govor ptica'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - "Govor ptica" naziv je izložbe umjetničkih djela Mehdije Suljevića, koja je danas otvorena u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo. 

Izložba kroz skulpture, reljefe i crteže odiše pozitivnom energijom tog umjetnika, a zajednička osobenost svih njegovih radova, bez obzira o kojoj se tehnici radi, jeste njihova simbolika koja posjeduje duhovni karakter.

Izložba je podijeljena u dva dijela, jedan su ptice u metalu sa puno elemenata i tradicije, a druga su crteži rađeni  tušem. Za skulpture umjetnik koristi i povezuje različite metale, koji se svojim osnovnim karakteristikama međusobno nadopunjuju, a prirodnošću boja naglašavaju monumentalnost struktura.

Bogato duhovno značenje simbola ptice, njen let kao vezu između neba i zemlje, simboliziranje duhovnih stanja čovjeka i skrivenog unutrašnjeg smisla osnovni su nosilac Suljevićeve umjetnosti.   

Govoreći o svom opusu, Suljević je rekao da je tokom svog rada od 1979. nakon svakog umjetničkog rada dolazio do novih rješenja. Istakao je da umjetnost čine prostor, ideje, stvaranje, materijali itd.

Izložbu je otvorio općinski načelnik Semir Efendić istakavši zadovoljstvo činjenicom da drugu godinu od kada Galerija radi, otvaraju izložbom djela umjetnika stanovnika Novog Grada, a koja je svjetski unikat.

Suljević je učestvovao na dvadesetak kolonija i član je Udruženja likovnih umjetika BiH od 1984. Dobitnik je velikog broja nagrada, kako u umjetničkom tako i u pedagoškom radu. Ilustrator je nekoliko knjiga poezije.

Izložbu je moguće pogledati do 1. februara, radnim danima od 10.00 do 17.00 sati, a ulaz je za sve zainteresirane slobodan, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'