Bosna i Hercegovina     | 16.01.2018. 12:32 |

Održana komemorativna sjednica akademiku Dževadu Saraču

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) i Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu povodom smrti akademika Dževada Sarača održana je danas na Akademiji.

Istaknuti stručnjak, naučnik i pedagog, redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Dževad Sarač preminuo je 13. januara.

Sekretar odjeljenja Tehničkih nauka ANU BiH Enver Mandžić podsjetio je na bogatu biografiju akademika Sarača.

Naveo je da je Dževad Sarač rođen 1932. u Mostaru te da je diplomirao 1958. godine na građevinskom odsjeku Tehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na Građevinskom fakultetu biran je u zvanje asistenta, docenta, vanrednog profesora i redovnog profesora. Bio je direktor Zavoda za geotehniku i predsjednik Naučnog savjeta Zavoda. Predavao je na Fakultetu građevinskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i na Univerzitetu Kebangsaan u Maleziji.

U časopisima i konferencijskim zbornicima objavio je više od četrdeset naučnih i stručnih radova. Autor je ili koautor više od 150 geotehničkih studija, ekspertiza i projekata.

Dobitnik je republičke nagrade za nauku "Veselin Masleša“ (1997) i većeg broja priznanja: Orden rada sa zlatnim vijencem, Povelja Građevinskog fakulteta i Plaketa Univerziteta u Sarajevu. Proglašen je za zaslužnog člana Saveza građevinskih inžinjera i tehničara Jugoslavije.

Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 1987., a za redovnog 1995. godine.

Prodekan za nastavno-naučni rad Građevinskog fakulteta u Sarajevu profesor Samir Dolarević istakao je da je profesor Sarač na tom fakultetu radio više od 30 godina i uvijek bio jedan od najcjenjenijih profesora.

- Po svojim stručnim i naučnim rezultatima on je jedan od najuspješnijih i najcjenjenijih profesora. I on je svojim radom digao reputaciju Građevinskog fakulteta u Sarajevu - rekao je Dolarević.

U sjećanju na akademika Dževada Sarača, Dolarević je naglasio njegovu staloženost, pristup kolegama i studentima.

Kako je naveo, Sarač je imao autoritet izgrađen na znanju i stručnosti.

Dženaza akademiku Dževadu Saraču će biti obavljena na gradskom groblju Stadion.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ademović: Nisu zemljotresi ti koji ubijaju ljude nego građevine (VIDEO)

Sutra komemoracija i sahrana književnika Mirsada Bećirbašića

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!