Kultura     | 16.01.2018. 12:23 |

Općina Centar nastavlja podržavati rad Kinoteke BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. januara (FENA) - Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić ugostio je danas ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića i direktoricu Kinoteke BiH Devletu Filipović, imajući u vidu da već nekoliko godina zaredom Općina Centar pomaže rad te javne ustanove na njenom području, koja pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za državu sa neriješenim statusom i finansiranjem.

Još jedan od načina na koji ova lokalna zajednica želi pomoći u radu te institucije kulture u cilju prevazilaženja problema u vezi korištenja poslovnih prostorija jeste zaključenje ugovora o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Nikole Kašikovića 4-a, sa iznosom zakupnine od jedne KM/m2, ali uz obavezu da se prethodno izmire dugovanja po osnovu neizmirene zakupnine u ranijem periodu.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar nastojati i u budućnosti pružati podršku i pomoć koliko god to budu omogućavala finansijska sredstva.

- S obzirom na značaj i važnost ove institucije kulture sretni smo što možemo pomoći u skladu sa našim mogućnostima. U rebalansu budžeta ćemo planirati sredstva za podršku u radu, a također smatram da će vam zaključenje ugovora o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Nikole Kašikovića 4-a, sa iznosom zakupnine od jedne KM/m2 biti olakšavajuća okolnost. Želim vam puno uspjeha u radu, a siguran sam da će Općina i u narednom periodu nastaviti pružati podršku kako bi se poboljšali uslovi za vaš rad - dodao je Ajnadžić.

Uz riječi zahvalnosti direktorica Filipović je pohvalila dugogodišnju dobru saradnju sa Općinom Centar, naglasivši da je to jedna od rijetkih institucija koja ima sluha za probleme s kojima se svakodnevno suočavaju u toj ustanovi.

- Dugovanja po osnovu neizmirene zakupnine u ranijem periodu ćemo nastojati izmiriti do kraja maja 2018. godine kako bismo mogli zaključiti novi ugovor o zakupu. Neizmjerno sam zahvalna za sve što ova lokalna zajednica već godinama čini za nas, iako smo državna institucija - naglasila je Filipović.

Djelatnost Kinoteke BiH sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela. U njenom filmskom arhivu štite se i čuvaju filmski materijali i filmska građa koja je od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. Tu su igrani, dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju bosanskohercegovačku nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inostranog filma, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta