Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 15:57 |

Magazinović: Cilj većeg broja stranaka da se ne promijeni Izborni zakon

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP BiH) izjavio je danas kako je HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH već pao, "samo se nije desila sjednica".

- Čim se desi sjednica bit će to i zvanično. To je jasno i ljudima iz HDZ-a za koje smatram da su predložili ovaj zakon, ne da bi bio usvojen, nego da bi kreirali temu u javnosti. Da im je stalo da zakon bude usvojen, ne bi ga predložili po hitnom postupku, nego bi razgovarali s ljudima iz drugih klubova - smatra Magazinović. 

Kaže kako je njegova procjena da ne postoji većina unutar Predstavničkog doma ni za prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji su predložili poslanici SDA.  

- U nekim segmentima je on prihvatljiv nama u SDP-u, a postoje i stvari koje nama  nisu prihvatljive, posebno koje se tiču Grada Mostara. Za nas je mnogo važnije šta o tome misli naša gradska organizacija u Mostaru, nego šta o tome mislimo mi poslanici koji ne dolazimo iz tog grada - naveo je Magazinović.

Na sjednici ćemo, kaže on, obrazložiti sve, „da li taj zakon ima svoju perspektivu, da li se on eventualno može mijenjati u narednom periodu, vidjećemo kroz sjednicu kluba i raspravu u parlamentu“.

- Kad bi bilo uzmi ili ostavi, moja je pretpostavka da bi on prošao isto kako će proći i HDZ-ov prijedlog - smatra Magazinović.

On kaže da su u toku pregovori koje, na neki način, moderiraju predstavnici međunarodne zajednice.

- Ali i tu ne vidim neku veliku mogućnost da se ovaj problem riješi, jer nisam siguran u iskrene namjere jednog broja igrača da uopšte žele da se zakon promijeni. Smatram da je cilj većeg broja političkih stranaka da se ne promijeni Izborni zakon BiH, da se tako uđe u izbornu kampanju, da se održe izbori, a da onda Centralna izborna komisija donosi odluke i moderira, odnosno usmjerava rezultate izbora - navodi Magazinović. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Lajčak pozdravio dogovor koalicije na državnom nivou o Izbornom zakonu

Magazinović: Glasat ću na osnovu ubjeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje Vijeće Evrope

Nderitu: Građani Bosne i Hercegovine zaslužuju budućnost u kojoj nema mjesta negiranju genocida

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'