Bosna i Hercegovina     | 15.01.2018. 11:14 |

Ćuzulan: Do marta nova Strategija reforme javne uprave

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 15. januara (FENA) - Ured koordinatora za reformu javne uprave tokom prošle godine bio je fokusiran na pripremu i usaglašavanje dokumenta Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH za period do 2022. godine, koja bi u naredna dva mjeseca trebala biti finalizirana i poslana Vijeću ministara BiH, vladama entiteta i Brčko distrikta BiH na usvajanje.  

Koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan izjavio je za Fenu da će se usvajanjem ovog okvira stvoriti uslovi za nova ulaganja donatora u BiH u reformu javne uprave. 

O aktivnostima na izradi dokumenta bit će razgovora i na sastanku Specijalne grupe za reformu javne uprave koji je zakazan za 30. januar ove godine.

Ćuzulan napominje da je u 2017. godini Ured koordinatora za reformu javne uprave potpisao pet ugovora za implementaciju reformskih projekata iz oblasti Upravljanje ljudskim potencijalima, E-uprave i Upravnog postupka.

Radi se o projektima: „Unapređenje procesa analize potreba i evaluacije efekta obuke“, „Nadogradnja i uspostavljanje sistema  za e-sjednice vlada“, „Pojednostavljenje i unapređenje zapošljavanja u državnu službu“, „Ugovor o kupoprodaji roba IT oprema za projekat Implementacija zajedničkih servisa za e-usluge“ i „Nabavka  opreme za projekat Uspostavljanje i/ili jačanje kapaciteta institucije/a za kontrolu propisa i uspostavljanje sistema redukcije administrativnih prepreka.

Implementacija ovih projekata pomoći će realizaciji mjera i aktivnosti u pojedinim oblastima reforme javne uprave koje su definisane Revidiranim akcionim planom 1. 

Koordinator za refomu javne uprave je kazao da su u toku postupci javne nabavke za četiri nova projekta. Radi se o projektima iz oblasti Strateško planiranje i koordinacija politika, Institucionalna komunikacija i Upravljanje ljudskim potencijalima.

Tokom prošle godine Ured je bio posvećen i procesu programiranja IPA II za period 2018-2020. i u saradnji s institucijama uključenim u sektor Demokratija i upravljanje pripremio sektorski planski dokument sa prijedlozima prioriteta za naredne tri godine koji će biti predloženi za finansiranje iz sredstava IPA II.  Prioriteti su iz oblasti javnih finansija, usluga i strateškog planiranja.

Ćuzulan ističe da je Ured koordinatora za reformu javne uprave jedina institucija na nivou BiH koja već drugu godinu zaredom izrađuje vodič – Budžet za građane. Krajem 2017. godine počeo je pripremu ove publikacije i očekuje se njegovo objavljivanje u prvom kvartalu ove godine.

Ured je u 2017. godini također bio fokusiran i na promociju i unapređenje vlastite transparentnosti na način da su svi dokumenti obuhvaćeni Standardima proaktivne transparentnosti objavljivani na službenoj web stranici www.parco.gov.ba.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Danas sedmi sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH

Sutra sedmi sastanak Posebne skupine za reformu javne uprave između EU i BiH

Ćuzulan i Nikolov o donošenju ključnih dokumenata u refomi javne uprave

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'