Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 15.01.2018. 09:50 |

Reuters: Moguć epski 'sudar' Macrona i Merkel s Trumpom u Davosu

FENA Internet

BERLIN, 15. januara (FENA) – Njemačka kancelarka Angela Merkel razmatra mogućnost da se pridruži francuskom predsjedniku Emmanuel Macronu koji je već najavio učešće na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, javlja agencija Reuters.

To bi, kako ocjenjuje agencija, mogao biti epski sudar različitih pogleda na svijet, obzirom da je učešće na Forumu već najavio američki predsjednik Donald Trump. Merkel je u važnim pregovorima o formiranju vlasti nakon izbora i očekivalo se da će preskočiti ovogodišnji susret u švicarskom skijalištu.

Ali, nakon što je preliminarni dogovor postignut, zvaničnici ističu da bi možda Merkel mogla doći na Forum gdje će posljednjeg dana govoriti upravo Trump. Na taj način bi njemačka premijerka najavila veliki povratan na svjetsku scenu nakon nekoliko mjeseci izbivanja zbog problema s formiranjem vlasti nakon izbora.

Također, francuski lider Macron će govoriti dva dana prije Trumpa, a ukoliko dođe i Merkel, to bi mogla biti prilika da evropski čelnici potvrde predanost reformi EU i zajednički se suprotstave Trumpovim pogledima na globalna dešavanja.

Svjetski ekonomski forum u Davosu, 48. po redu, bit će održan od 23. do 26. januara.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Papa čelnicima u Davosu: Gledajte dalje od profita kako biste izliječili 'ranjeni svijet'

Plenković: U EU-u postoji svijest o potrebi jačanja obrambenih kapaciteta

Lajčak: EU i SAD su na istoj strani kada je riječ o zapadnom Balkanu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'