Svijet     | 14.01.2018. 22:39 |

Abas mirovnu ponudu Trumpa nazvao 'šamarom stoljeća'

FENA Internet

RAMALLAH, 14. januara (FENA) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u nedjelju je mirovnu ponudu američkog predsjednika Donalda Trumpa nazvao "šamarom stoljeća".

-Odgovaramo Trumpu da ne prihvaćamo njegov plan, afera stoljeća se pretvorila u šamar stoljeća - rekao je Abas u Ramallahu na početku sastanka Središnjeg odbora PLO-a na kojem trebaju razmotriti odgovor na Trumpovo priznanje Jeruzalema prijestolnicom Izraela od 6. decembra.

Abas je također rekao da je Izrael okončao izraelsko-palestinske sporazume iz Osla o palestinskoj autonomiji potpisane 1993. godine.

-Nema više sporazuma iz Osla, Izrael ih je okončao - ponovio je i dodao da na tom dvodnevnom sastanku trebaju donijeti odluke o budućnosti, prenpsi N1.

Nakon šest mjeseci tajnih pregovora u Oslu 13. septembra 1993. su se Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) međusobno priznali i potpisali u Washingtonu u prisustvu predsjednika Billa Clintona "Načelnu deklaraciju" o prijelaznoj petogodišnjoj palestinskoj autonomiji.

Abas je već ranije rekao da Amerikanci više ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu nakon izjava predsjednika Trumpa o Jeruzalemu.

Na čelu palestinske vlasti od 2005. Mahmud Abas (82) je rekao da neće primiti potpredsjednika Mikea Pencea, čiji je posjet početno predviđen sredinom decembra, odgođen za 22. januara.

On je također rekao da neće prihvatiti nikakav mirovni plan koji predloži Washington.

-Sjedinjene Države su se same diskvalificirale - zaključio je. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!