Bosna i Hercegovina     | 12.01.2018. 15:10 |

Gluhim osobama biće osiguran bolji pristup informacijama u programu TVSA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Korištenje znakovnog jezika u programskim sadržajima TVSA bila je tema današnjeg sastanka ministra pravde i uprave Kantona Sarajevo Maria Nenadića, predstavnika Udruženja gluhih Kantona Sarajevo i direktora ove televizijske kuće Elvira Resića.

Istaknuto je da bi resorno ministarstvo trebalo da iznađe mogućnosti za angažiranje tumača znakovnog jezika u polusatnom Dnevniku koji se emitira svakodnevno u programu TVSA u 18.30 sati, kao i za sjednice Skupštine KS koje prenosi ovaj medij.

Također je neophodno generalno poboljšati pristup informacijama gluhim osobama, a kako su predstavnici Udruženja istakli, javni medijski servisi u BiH i regionu ne prevode informativne emisije znakovnim jezikom u potpunosti, te da je otežavajuća okolnost i to da su u KS-u trenutno angažirana samo tri prevodioca za znakovni jezik.

Ministar Nenadić je kazao da se ovo pitanje što prije treba riješiti, a dok se ne steknu uvjeti za osiguranje prevođenja kompletne sjednice Skupštine KS, predložio je da se svakih sat vremena njenog trajanja sačine sumirani pregledi zaključaka te da se kroz tehnička i druga rješenja iznađu mogućnosti za njihov prijevod i televizijski prijenos.

Do narednog zajedničkog sastanka sa predstavnicima Udruženja, detaljno će biti razmotreno pitanje osiguranja prijevoda znakovnim jezikom Centralne informativne emisije TVSA svakodnevno u 18.30 sati, kao i ostali neophodni personalni i tehnički kapaciteti, dogovoreno je ovom prilikom.

Uime Udruženja, današnjem sastanku su prisustvovale predsjednica Mirsada Muratović, sekretar Jadranka Sidro i tumač znakovnog jezika Tea Sidro, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom