Bosna i Hercegovina     | 12.01.2018. 14:20 |

Unaprijediti saradnju parlamenata BiH i Francuske na planu obrazovanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije Salko Sokolović i Mensura Beganović razgovarali su danas u Sarajevu s poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Francuske Fredericom Petitom o mogućnostima unapređenja saradnje državnih parlamenata na planu obrazovanja, kulture i širenja francuskog jezika u BiH.

Poslanik Petit, koji je i potpredsjednik Poslaničke grupe prijateljstva sa BiH u Narodnoj skupštini Francuske i koji predstavlja Francuze u državama centralne i jugoistočne Evrope, interesirao se za mogućnosti uspostavljanja direktne saradnje najviših zakonodavnih institucija Francuske i BiH, s ciljem slanja stažista iz naše zemlje u francuski Parlament.

Petit je iznio nekoliko primjera dobre prakse u vezi s uspostavljanjem saradnje državnih univerziteta u Francuskoj i BiH u pravcu organiziranja nastave na francuskom jeziku na našim univerzitetima, kao i mogućnosti bratimljenja pojedinih obrazovnih ustanova s ciljem širenja francuskog jezika, što je ideja koju škole u Francuskoj već realizuju u nekoliko evropskih država.

Naglašavajući činjenicu da je PSBiH u oktobru prošle godine bila domaćin zasjedanja Parlamentarne skupštine Frankofonije za regiju Evropa, članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije podržali su prijedloge Petita, te najavili da će, kroz djelovanje u PSBiH, raditi na njihovoj realizaciji.

Sokolović i Beganović ocijenili su da bi veće prisustvo francuskog jezika u školama i na univerzitetima u BiH doprinijelo jačanju ekonomske saradnje dvije države, kao i privlačenju većeg broja francuskih investitora u BiH.

U okviru posjete BiH, Petit će danas obići i Međunarodni francuski koledž (CIFS) u Sarajevu - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!