Bosna i Hercegovina     | 12.01.2018. 12:46 |

Jerinić-Maksuti: Jačanje bilateralne i regionalne odbrambene saradnje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić sa saradnicima susreo se danas sa zamjenikom ministra odbrane Republike Makedonije Bekimom Maksutijem, s kojim je razgovarao o bilateralnoj i regionalnoj odbrambenoj saradnji dvaju ministarstava.

Tokom sastanka razgovaralo se o pitanjima zajedničke obuke pripadnika oružanih snaga BiH i Makedonije, školovanjа kadeta, zajedničkog korištenja kapaciteta, saradnji u okviru Balkanskih medicinskih snaga (Balkan Medical Force - BMF), a naglašena je potreba nastavka međusobne saradnje, počevši od razmjene iskustava, obuke, ali i drugih aktivnosti.

Također, istaknuta je mogućnost proširenja saradnje u oblasti obuke pilota u Centru za obuku pilota u Skoplju, nastavak školovanja naših kadeta na Vojnoj akademiji Armije Republike Makedonije, dok je s naše strane, iskazano opredjeljenje za nastavkom obuke oficira Armije Makedonije u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) u Butmiru i u Centru za deminiranje u Rajlovcu.

Tokom razgovora, zamjenik ministra Jerinić je istakao da je saradnja dvaju ministarstava na zavidnom nivou, a konstatovano je da su zajednički interesi oba ministarstva jačanje bilateralne i regionalne odbrambene saradnje.

Zamjenik ministra R. Makedonije Bekim Maksuti je izrazio očekivanje da će bilateralna i regionalna saradnja biti proširena, uzimajući u obzir kapacitete Ministarstva odbrane i Armije R. Makedonije, pri čemu je posebno naglasio Centar za obuku pilota, Regionalni centar za odnose s javnošću u Skoplju, ali i širom otvorena vrata Vojne akademije za kadete iz BiH - saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović te predstavnici Zajedničkog štaba OSBiH, a pored zamjenika ministra odbrane Maksutija, u delegaciji Ministarstva odbrane R. Makedonije bili su i brigadni general Pavle Arsovski, vršilac dužnosti amabasadora Republike Makedonije u BiH Aleksandar Krstevski i vojni ataše ove prijateljske zemlje u BiH, pukovnik Donče Kuzmanov.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Helez i vojni ataše Njemačke u BiH potpisali Tehničke sporazume

Posmatrački let "Otvoreno neba" nad BiH naredne sedmice

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta