Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 11.01.2018. 12:51 |

Zeničkim poljoprivrednicima uplaćena sva poticajna sredstva u prošloj godini

FENA

ZENICA, 11. januara (FENA) - Gradska uprava Zenice prezentirala je izvještaj o uplaćenim podsticajima u poljoprivredi u prošloj godini, za koje je svim korisnicima uplaćen iznos od 721.533 KM. Ove povoljnosti u realizaciji spostvene proizvodnje koristio je 1.391 poljoprivrednik, a još 70 korisnika biće uključeno kroz planirani projekt dodjele plastenika.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, u budžetu su bila opredijeljena i veća sredstva za poljoprivredne podsticaje, ali nije bilo projekta u koje bi se investiralo, jer područje ovog grada očigledno je više okrenuto industriji nego poljoprivredi.

-Ocjena je da je oblast poljoprivrede i stočarstva na području Zenice na niskom nivou zbog čega predviđena budžetska sredstva u 2017. godini nisu mogla biti utrošena, tako da su planirana budžetska sredstva u ovoj godini znatno manja i iznose oko 600.000 KM - kazao je Kasumović. 

Viša stručna saradnica za poljoprivredu Senada Sejmenović istakla je da su najveća sredstva izdvojena za proizvođače jagodičastog voća, više od 330.000 KM, te proizvođačima kravljeg mlijeka iznos od 104.550 KM, zatim za sufinansiranje nabavke plastenika 93.850 KM i pčelarstvo 39.640 KM.

Sva odobrena sredstva za poljoprivredu su isplaćen do kraja decembra i trenutno se radi na planiranju utroška sredstava za 2018. godinu, a poljoprivredni programi naći će se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća u februaru.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

ZDK isplatio sve poticaje poljoprivrednicima, slijedi objava uputstva i javnog poziva za 2024.

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'