Ekonomija     | 11.01.2018. 12:49 |

Omanović: Nizak interes za osiguranje poljoprivredne proizvodnje

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Šef USAID/Sweden FARMA II projekta Adrian Neal  izrazio je zabrinutost zbog otežanih klimaksnih uslova koji utiču na poljoprivredu te ocijenio da rizici, koji se povećavaju paralelno sa klimatskim promjenama, imaju veliki finansijski utjecaj na taj sektor.

Iz rog razloga su, dodao je on, u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas u Sarajevu organizirali okrugli sto o temi "Elementarne nepogode i osiguranja u poljoprivredi" kako bi razgovarali o stvarnim problemima u tom sektoru.

Neal je također ukazao na potrebu da se takvim rizicima bolje upravlja na način da se poljoprivrednici osiguraju kod osiguravajućih društava te je izrazio nadu da će današnji sastanak i rezultirati konkretnim zaključcima.

Direktor Ureda za koordinaciju projekta pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović istakao je potrebu za osiguravanjem poljoprivredne proizvodnje, jer u posljednjem periodu trpi značajne štete zbog poplava ili suša.

Federalno ministarstvo, dodao je on, u posljednjih nekoliko godina podržava osiguranje poljoprivrednih proizvođača na način da subvencionira premije koje farmeri plaćaju osiguravajućim kućama u iznosu do 30 posto.

Međutim, to smatra nedovoljnim, posebno u slučaju manjih obrtnika.   

- Interes za osiguranje poljoprivrede proizvodnje je mali, jer su premije poprilično visoke, posebno za visokorizične proizvodnje i zbog toga farmeri najčešće sami preuzimaju rizik, jer nemaju dovoljno sredstava - kazao je.

Omanović je pojasnio da u budžetu nema dovoljno sredstava da se isplate svi troškove te je izradio nadu da će se situacija poboljšati nakon odobravanja Strategije ruralnog razvoja BiH.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Mljekarski sektor jedan od najuređenijih sektora u Federaciji BiH

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana