Ekonomija     | 11.01.2018. 10:35 |

Poslijepodne sastanak predstavnika Vlade i Parlamenta zbog budžeta FBiH za 2018.

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Sastanak predstavnika Vlade i Parlamenta FBiH bit će održan danas s početkom u 15.00 sati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, saznaje Fena.

Ovaj sastanak jučer je na pres-konferenciji najavila ministrica finansija Jelka Milićević kao pokušaj otklanjanja zastoja u radu Parlamenta s ciljem da Federacija dobije budžet za ovu godinu.

Budžet je akt koji je predložila Vlada, ali ne može stupiti na snagu dok ga većinom glasova ne odobre oba doma Parlamenta. Međutim, prije nove godine je u radu Parlamenta nastao zastoj zbog određenih političkih nesuglasica.

Ministrica finansija Jelka Milićević je na jučerašnjoj pres-konferenciji izjavila da je ovogodišnji predloženi budžet, prema ocjenama na svim odborima i u svim klubovima poslanika, dobar i da zaslužuje podršku Parlamenta FBiH. 

Također je navela da Federacija ima na raspolaganju čitav januar za usvajanje budžeta za 2018. i da to neće biti pitanje koje bi moglo ugroziti nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Federalno ministarstvo finansija izradilo je budžet Federacije BiH za 2018. u iznosu od 2,88 milijardi KM , kao i prateći akt, zakon o izvršavanju budžeta FBiH za 2018., koji su dostavljeni u parlamentarnu proceduru.

Riječ je o federalnom budžetu najvećeg dosadašnjeg planiranog nominalnog iznosa. Novina je plan o izdvajanju znatno više novca za kapitalne investicije, 250 mililona KM, što iznosi oko devet posto budžeta. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Delić s menadžmentom BH Telecoma o izazovima zapošljavanja i zadržavanja kvalitetnih kadrova

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom