Regija     | 10.01.2018. 14:22 |

Slovenija na 11. mjestu po bezviznom režimu s državama svijeta, BiH 51.

FENA Agencije

BEOGRAD, 10. siječnja (FENA/Hina) - Srbija se nalazi na 41. mjestu popisa zemalja svijeta u koje njezini građani mogu slobodno putovati jer im za 119 država nisu potrebne vize, a bolje rangirane zemlje regije su Slovenija i Hrvatska.

Beogradski elektronički mediji objavili su, pozivajući se na podatke Henley Passport Index za 2018., da je na prvom mjestu Njemačka za čije državljane bezvizni režim važi sa 177 država.

Slijede Singapur sa 176 zemalja, treće mjesto dijele Danska, Finska, Francuska, Italija, Japan, Norveška, Švedska i Velika Britanija sa 175 država, dok su na petom mjestu SAD čijim državljanima vize nisu potrebne za 173 države.

Na prostoru bivše Jugoslavije Slovenija dijeli 11. mjesto sa 167 država u koje njezini građani putuju bez viza, dok je Hrvatska na 21. mjestu sa bezviznim režimom sa 155 država.

Iza Srbije na 41. mjestu je Makedonija na 46. uz bezvizni režim sa 112 država, Crna Gora dijeli 48. poziciju sa Rusijom čiji građani mogu putovati bez vize u 110 država, a BiH je na 51. sa 105 zemalja u koje se s bosanskohercegovačkom putovnicom može na put bez viza.

Na začelju ove liste su Sirija s 28 država, Irak s 27 i Afganistan s 24 države s kojima imaju bezvizni režim.

Henley Passport Index svoj popis država s bezviznim režimom temelji na podacima Međunarodne asocijacije za zračni promet (IATA), koja ima najbohuhvatniju bazu podataka o putnim informacijama na svijetu.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Institut Legatum - Dvije trećine najprosperitetnijih zemalja svijeta u Evropi

Kosovari od 1. siječnja putuju u zemlje Europske unije bez viza

Kina uvodi privremeni bezvizni režim građanima pet evropskih zemalja i Malezije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana