Regija     | 10.01.2018. 10:05 |

"Delo": Juncker će pozvati Plenkovića i Cerara u Bruxelles

FENA Agencije

LJUBLJANA, 10. siječnja (FENA) - Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvat će do kraja siječnja na razgovore u Bruxelles premijere Slovenije i Hrvatske, Miru Cerara i Andreja Plenkovića, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

U članku "Juncker kao kormilar arbitražbne barke"vodeći slovenski list piše da se Juncker u rješavanje arbitražnog spora dviju država trebao uključiti pošto je Zagreb odbacio ranije predloženu posredničku misiju potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa s kojim Hrvatska nije željela razgovarati, prenosi Hina.

Pozivajući se na slovenske izvore list piše da je u Komisiji to izazvalo dosta nelagode

Kako su isti izvori za "Delo" naveli prilikom jučerašnjeg boravka predsjednika Boruta Pahora u Bruxellesu, Slovenija inzistira da bi Juncker morao inzistirati na sazivanju takvog sastanka s oba premijera i u slučaju da bi iz Zagreba "dolazili signali da ne želi razgovarati o implementaciji presude".

Pahor je u utorak na brifingu za slovenske novinare kazao da je sugovornike u Bruxellesu opomenuo da Hrvatska neprihvaćanjem implementacije arbitražne odluke krši svoj pristupni ugovor s Europskom unijom i pravo EU-a, što bi moglo biti temelj za eventualnu tužbu protiv Hrvatske.

Pahor očekuje da će biti potrebno više sastanaka slovenske i hrvatske strane na visokoj razini i da treba ustrajati ako prvi pokušaj i ne bude uspješan, no da će arbitražna presuda u svakom slučaju na kraju ostati važeća.

"Slovenija ima arbitražnu presudu, a Hrvatska obvezu da je poštuje", kazao je novinarima u Bruxelelsu slovenski predsjednik.

Ako u dogledno vrijeme ne bi uspjeli pregovori o implementaciji presude, a ona  za Sloveniju nema alternative, Slovenija bi  Europskoj komisiji uputila pismo s opisom prekršaja i graničnih incidenata, što bi bio uvod u moguće pokretanje postupka pred sudom EU-a u Luksemburgu.

Prema predviđenoj proceduri, Komisija bi na takvo pismo trebala reagirati i odgovoriti u roku tri mjeseca.

Pahor je zagovornik dijaloga i što boljih odnosa s Hrvatskom, o čemu će kao i o arbitraži u subotu govoriti s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović koja će biti među gostima svečanog ručka koji slovenski predsjednik priređuje u povodu početka svog drugog predsjedničkog mandata, piše "Delo".

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'