Magazin     | 10.01.2018. 00:36 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 10. siječnja (FENA) - 

 - 49. prije Krista, Gaj Julije Cezar izgovara znamenitu rečenicu "Alea aicta est" (Kocka je bačena), prelazi rijeku Rubikon i počinje građanski rat s pristašama Pompeja.

- 1778. Umro je Carl von Linne, švedski botaničar i liječnik. Stvorio je osnovu botaničke nomenklature, uvevši binarnu nomenklaturu, tako da svaka biljka ima dva imena - roda i vrste (latinsko dvoimeno nazivlje). Linneov sustav biljaka održao se do našega doba. Njegov sustav imenovanja primjenjuje se i na životinje.

- 1835. Objavljen je prvi broj lista "Danica", prvog hrvatskog književno-kulturno-prosvjetnog časopisa. Izlazio je kao prilog "Novinama Horvatskim" svake subote punih 15 godina. Urednik i izdavač bio je Ljudevit Gaj. 

- 1863. U Londonu je otvorena prva linija podzemne željeznice u svijetu.

- 1890. Umro je Laza Lazarević, pisac i liječnik, koji se s devet pripovijedaka, koliko je ukupno napisao, svrstao među najznačajnije prozne stvaratelje srpske književnosti.   

- 1902. U Požegi je rođen hrvatski pjesnik Dobriša Cesarić, poznat po lirskim pjesmama. Poznatija su mu djela 'Osvijetljen put', 'Voćka poslije kiše', 'Balade iz predgrađa'. Umro je u Zagrebu 18. prosinca 1980. 

- 1910. Rođena je Galina Sergejevna Ulanova, ruska balerina i pedagoginja i jedna od vodećih balerina XX. stoljeća. Godine 1944. postala je primabalerina Boljšoj baleta u Moskvi, gdje je plesala sve glavne uloge u bijelim baletima, a poznata je i njezina interpretacija Labudove smrti. Godine 1962. povukla se sa scene te posvetila pedagoškomu radu.

 - 1920. U Ženevi je izabrano vijeće Lige naroda kojeg su činile Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija. Kasnije su članice Vijeća postale Njemačka i SSSR. Zbog političkog neuspjeha je prestala postojati 1939., mada je formalno ukinuta 1946., kada je u Londonu održana prva sjednica Generalne skupštine UN-a.

- 1951. U Rimu je umro američki književnik Sincler Lewis, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1930., prve koja je dodijeljena američkom državljaninu.

- 1971. Umrla je francuska "kraljica mode i parfema" Gabrielle Coco Chanel. Coco je gotovo šest desetljeća vladala pariškom modnom scenom, budući da su njezini elegantno jednostavni modeli inspirirali žene da se ostave komplicirane i nekomotne odjeće i prihvate njezinu klasičnu liniju: pulover i odijelo, trapez hlače, dolčevitu, izrađeni nakit, te kratku frizuru. 

- 1998. "Smijeh je najbolji lijek", krilatica je s kojom je Indijac Madan Kataira na današnji dan utemeljio Svjetski dan smijeha koji se slavi dva puta godišnje, 10. siječnja i 2. svibnja, i dokazao da je smijeh najbolji lijek protiv mnogih bolesti, prvenstveno protiv stresa koji je u suvremenom načinu života u svakodnevnom porastu.

- 2001. Bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić dobrovoljno se predala Međunarodnom sudu u Haagu pred kojim je optužena za genocid i druge ratne zločine počinjene tijekom rata u BiH. Nakon priznanja krivnje osuđena je 2003. na 11 godina zatvora, a na slobodu je puštena 2009. nakon dvije trećine odslužene kazne.

- 2005. Viktoru Juščenku potvrđena pobjeda na predsjedničkim izborima u Ukrajini. Njegovom pobjedom omogućena je promjena vlasti koju je njegov protukandidat, premijer Viktor Janukovič nazvao narančasta revolucija. 

- 2007. Umro je talijanski filmski producent Carlo Ponti, koji je radio s nizom najpoznatijih redatelja, a tijekom 50-godišnje karijere producirao je više od 260 filmova.

- 2010. Za predsjednika Republike Hrvatske izabran je Ivo Josipović, kandidat Socijaldemokratske partije. Nakon predsjedničkih izbora 2015. na kojima Josipović nije osvojio drugi petogodišnji mandat, naslijedila ga je Kolinda Grabar-Kitarović.

- 2016. Umro je David Bowie, britanski rock glazbenik, skladatelj, glazbeni producent, aranžer i glumac. Glazbeno je bio aktivan punih pet desetljeća i vječno sklon mijenjanju glazbenog stila i imidža, a njegov rad i inovacije naročito postaju specifične od 1970. godine. Bowie se pojavljivao na filmu kao vrlo uspješan glumac, video redatelj i vizualni umjetnik.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!