Bosna i Hercegovina     | 09.01.2018. 13:48 |

SDP: Sastanak Erdogan- Grabar-Kitarović kontinuitet miješanja u unutarnje stvari

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 9. januara (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine smatra nedopustivim i neprihvatljivim da se unutrašnja politika naše zemlje kroji u Turskoj na sastanku Kolinde Grabar-Kitarović i Recepa Tayipa Erdogana, saopćeno je iz ove stranke.

 Kažu da se radi se o kontinuitetu miješanja u unutrašnje stvari naše zemlje, što je praksa koja je već decenijama poznata od strane naših prvih susjeda iz Beograda i Zagreba, "a sada je evidentno da se i Istanbul pokušava uvući u te procese".

 - Očigledno je da je predsjednica Grabar-Kitarović ozbiljno shvatila floskulu da je Bosna i Hercegovina ostavljena u amanet Turskoj i njihovom predsjedniku. Ovim putem ih podsjećamo da BiH nije ni hrvatska, ni srpska, a ni turska pokrajina, niti je bilo kome ostavljena u amanet, već suverena država i da o njenoj sudbini mogu odlučivati samo građani BiH. Sastanak u Istanbulu, na kome bi se raspravljalo o unutrašnjim stvarima BiH, predstavljao bi svojevrsnu političku okupaciju naše zemlje. Poraznija od toga je jedino prešutna saglasnost vlastodržaca da se o temama koje su bitne za budućnost BiH, raspravlja na državničkim sijelima Zagreba, Beograda i Istanbula. Stoga pozivamo SDA da pokaže da li stvarno misle da je BiH ostavljena u amanet Erdoganu i da li im je prihvatljivo da turski predsjednik u ime BiH pregovara sa hrvatskom predsjednicom ili njihova priča o tome kako žele suverenu BiH služi samo za zavaravanje javnosti - navodi se u saopćenju i dodaje da ukoliko SDA i HDZ zaista misle da se domaći problemi trebaju rješavati u trećim zemljama, očigledno je da su proglasili politički bankrot svoje koalicije i svjesni su svoje nesposobnosti da sami ponude rješenja.

 U SDPBiH smatraju da se unutrašnja, ali i vanjska politika, može kreirati samo u zvaničnim institucijama države, a ne na državničkim sijelima drugih zemalja. Pitanja, poput izmjena Izbornog zakona BiH, mogu se riješiti samo dogovorom domaćih političkih aktera.

 - Dogovori, koji su postignuti van državnih institucija i bez predstavnika BiH u trećim zemljama, za SDP su ništavni i nikada ih nećemo podržati - saopćio je SDP. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!