Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 07.01.2018. 13:55 |

Macron predvodio komemoraciju tri godine nakon napad na "Charlie Hebdo"

FENA Internet

PARIS, 7. januara (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodio je komemoraciju i tužno sjećanje na teroristički napad u Francuskoj koji je prije tri godine pokrenuo val teških udara zbog čega je u ovoj zemlji još na snazi vanredno stanje, javlja Reuter.

Prije tri godine teroristi su u pohodu na satirički časopis „Charlie Hebdo“, a potom i na košer prodavnicu ubili 17 osoba, među kojima su novinari i karikaturisti, policajci i prodavači.

Današnja komemoracija je započela u bivšoj redakciji časopisa koji je ranije izazivao osude svojim provokativnim naslovnicama, gdje su dvojica napadača upali sa puškama i ubili 11 osoba. Macron je prisustvovao čitanju imena žrtava. Nakon toga je odata počast policajcu koji je ubijen na ulici metkom u glavu, a ta brutalna egzekucija je snimljena. Još četiri osobe su ubijene u jevrejskoj prodavnici nedaleko od tog mjesta. Napad je šokirao svijet, a u Francuskoj je proglašeno vanredno stanje.

Napad su izveli braća Said i Cherif Kouachi, obojica su ubijeni dva dana kasnije u akciji policije, dok je terorist iz prodavnice Amedy Coulibaly, također likvidiran tokom potjere.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Francuskoj uhapšen tinejdžer zbog planiranja terorističkog napada na Olimpijadi u Parizu

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu