Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 04.01.2018. 13:36 |

Abe: Japan se suočava s najvećom opasnošću od Drugog svjetskog rata

FENA Internet

TOKIO, 4. januara (FENA) - Sigurnosna situacija s kojom se suočava Japan najopasnija je od Drugog svjetskog rata zbog "neprihvatljivih" provokacija Sjeverne Koreje, kazao je premijer Shinzo Abe.

Japanski premijer je obećao poboljšati japansku odbranu pred ovom povećanom prijetnjom, ali nije pružio precizne detalje, izvještava Independent.

Odnosi sa Sjevernom Korejom u posljednjih nekoliko mjeseci su se pogoršali, posebno nakon što je ova izolovana zemlja u septembru izvela svoj šesti i najveći nuklearni test.

- Nije pretjerivanje reći da je sigurnosna situacija oko Japana najgora od Drugog svjetskog rata. Ja ću zaštititi živote ljudi i miran život u svakoj situaciji - rekao je Abe na novinskoj konferenciji.

Japan je prošlog mjeseca povećao svoj vojni budžet šestu godinu zaredom, povećavajući izdvajanja za 1,3 posto na 5,19 biliona jena (38,2 milijardi eura).

- Apsolutno je neprihvatljivo da Sjeverna Koreja gazi po snažnoj želji Japana i ostatka međunarodne zajednice za mirnim rješenjima i nastavlja sa svojim provokativnim ponašanjem - izjavio je Abe.

Abe je rekao da želi izmijeniti japanski pacifistički ustav, s ciljem umanjivanja ograničenja nametnutih vojsci, iako je javnost podijeljena oko promjena u ovom dokumentu koji je nametnut nakon japanskog poraza u Drugom svjetskom ratu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Kinefuchi - Bašić: Jačanje međunarodne saradnje i partnerstva u borbi protiv nelegalnih aktivnosti

Japan izdao upozorenje za evakuaciju nakon snažnog potresa, očekuje se cunami

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana