Ekonomija     | 04.01.2018. 12:39 |

Iz Općine Sokolac tvrde da vlast zapostavlja istočni dio RS-a

FENA Saopćenje

SOKOLAC, 4. januara (FENA) - Iz Općine Sokolac tvrde da vlast u RS-u zapostavlja razvoj istočnog dijela tog bh.entiteta.

- Tvrdnje direktora 'Autoputeva RS' Dušana Topića, kako će prioritet ovog preduzeća u 2018. godini biti izrada planske dokumentacije za gradnju brzih puteva u istočnom dijelu RS' samo su potvrda maćehinskog odnosa vlasti prema istočnom dijelu RS – navodi se u saopćenju iz te lokalne zajednice.

Sama činjenica da još nije urađena ni planska dokumentacija, a kamoli da je urađena eksproprijacija i raspisani tenderi, govori, smatraju, da se stanovnicima od Prnjavora, preko Semberije i Romanije, pa do Trebinja nude “bajke“ i isprazna obećanja.

- Uvreda je za inteligenciju povezivanje akciza s tim što nije urađena planska dokumentacija. Bar direktor 'Autoputeva RS', kao neko ko je potpisivao ugovore s EBRD-om, treba da zna da u ugovoru stoji obećanje da će se povećati akcize za autoputeve za pet feninga kako bi se mogli otplaćivati postojeći krediti za autoputeve (Banja Luka – Gradiška, i koridor 5-C u Federaciji), što je javno potvrdio i direktor EBRD-a. Da je Topić pročitao novi, od strane EBRD-a u Parlamentu BiH nametnuti, Zakon o uplatama na jedinstven račun, znao bi da on omogućava da i ono što je do sada išlo na račun 'Autoputeva', kao namjenski dio, ubuduće odlazi na trezor za krpljenje budžetskih rupa – tvrde iz Općine Sokolac.

Vjeruju i da Topić zna, kako navode, da je Vlada RS-a prije nekoliko dana usvojila listu od 35 prioritetnih projekata iz saobraćaja i infrastrukture za period 2018-2020.. Na toj listi, nema njegovih projekata u istočnom dijelu RS, a tek na 35-om mjestu, kao „zadnja rupa na svirali“, našao se brzi put Istočno Sarajevo-Vardište.

- Narod iz istočnog dijela RS-a, nažalost, i dalje će se voziti kozijim stazama i lošim putevima, jer ti pravci nisu interesantni za EBRD i nisu dio evropskog koridora. Narod i siromašna privreda RS-a, finansirat će povezivanje Hrvatske, trasom Banja Luka – Mlinište, i graditi koridor 5-C kroz RS za evropske robe – navodi se u saopćenju iz Općine Sokolac.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Maslać i Jurković: Neum ima potencijal za unaprjeđenje i razvoj turizma

Predstavljena Strategija za razvoj nauke Kantona Sarajevo 2024.-2027.

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije