Bosna i Hercegovina     | 04.01.2018. 11:30 |

Liječnici HNŽ-a nastavili štrajk upozorenja, očekuju pregovore

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 4. siječnja (FENA) - Liječnici Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u četvrtak su, drugi dan zaredom, održali jednosatni štrajk upozorenja te najavili stupanje u generalni štrajk, ukoliko županijska Vlada do 23. siječnja ne otvori pregovore.

 Ranije jutros Sindikatu liječnika dopis je uputio županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica u kojemu navodi kako će se krajem siječnja na sjednici županijske Skupštine razmotriti sindikalni zahtjevi.

 Međutim, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a Kristina Bevanda kazala je Feni kako je Sindikat ispoštovao sve zahtjeve koji su od njih zatraženi te će 23. siječnja stupiti u štrajk, ukoliko županijska Vlada ranije ne otvori pregovore.

 Po njezinim riječima, štrajk upozorenja zdravstvenih radnika održat će se i u petak od 10 do 11 sati, kao i svakog ponedjeljka do 23. siječnja.

 Podsjećamo, zdravstveni radnici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji s jednosatnim štrajkom upozorenja započeli su srijedu kako bi upozorili Vladu HNŽ da otpočne pregovore oko potpisivanja kolektivnog ugovora.

 Članovi Sindikata odlučili su se na štrajk upozorenja nakon što je izostao bilo kakav odgovor u zakonski predviđenom roku, iako su predstavnici Sindikata predali svu potrebnu dokumentaciju za početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

 Od županijske Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Procjenjuje se kako na području HNŽ-a ima oko 750 doktora medicine. 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Njemačke mašinovođe pokrenut će val štrajkova od četvrtka

HNŽ: Poboljšanje sigurnost u prometu

Očitovanje Vlade HNŽ-a na štrajk u prosvjeti, 35,2 posto proračuna ide na plaće u prosvjeti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo