Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 03.01.2018. 12:09 |

Veliki izazovi pred Bugarskom

FENA Internet

BRISEL, 3. januara (FENA) – Bugarska, najsiromašnija država Evropske unije, od 1. januara je preuzela predsjedavanje Vijećem EU. Ova država će, kako piše internet stranica EurActiv, sigurno biti pod pritiskom Turske i Rusije sa namjerom da se unaprijede pogoršani odnosi sa evropskim blokom. Migrantska kriza, Brexit te dugoročni budžet EU će biti u vrhu prioriteta.

- Bugarska preuzima predsjedavanje u ključnom momentu za Uniju. Neka naš moto „Ujedinjeni smo snažni“ bude naša vodilja. Uvjeren sam da ćemo uspješno raditi na prioritetima – rekao je tim povodom premijer Bugarske Bojko Borisov  objavi na društvenim mrežama.

Rotirajuće predsjedavanje Vijećem EU omogućava organizaciju sastanaka i postavljanje dnevnih redova te značajniji utjecaj na tokove u Uniji.

Bugarska će se do polovice godine, kada ističe predsjedavanje, suočiti s problemom primjene tzv. dablinskih propisa o tome koliko koja država treba prihvatiti izbjeglica. Za rješavanje ovog problema Sofija će morati normalizirati odnose sa Turskom, koji su pogoršani od pokušaja državnog udara 2016. godine u Turskoj. To će biti izuzetno teško obzirom da Borissov nije planirao samit EU-Turska u njihovom mandatu.

Istovremeno, Moskva smatra da Bugarska treba pokrenuti proceduru ukidanja sankcija koje je Unija uvela Rusiji. Bugarska ministrica za EU Ljiljana Pavlova je za ruske medije izjavila da će to pitanje staviti na dnevni red, no kasnije je pojasnila da se radi o pogrešnoj interpretaciji te da je pitanje sankcija završeno.

Predsjedavanje Unijom će biti izazov i za unutrašnju političku situaciju, gdje se premijer Borisov suočava sa nestabilnošću zbog sukoba sa predsjednikom Rumenom Radevom, piše EurActiv.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana