Regija     | 02.01.2018. 11:08 |

Srbija se za EU sprema pojačanim tempom – ministrica

FENA Ivana Banovic

BEOGRAD, 2. siječnja (FENA) - Dolaskom Bugarske na čelo Europske unije, zemlje kojoj je europska perspektiva zapadnog Balkana jedan od prioriteta, Srbija će se za pristupne pregovore spremati "možda i pojačanim tempom", izjavila je srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović.

 Bugarska je 1. siječnja preuzela od Estonije šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje Europskom unijom, a nakon nje na to mjesto dolaze Austrija i Rumunjska.

"Te tri države kažu da je proširenje važno... Mi ćemo se s naše strane spremati onako kako se inače spremamo možda još i nekim pojačanim tempom", rekla je Joksimović za RTS.

 Po njezinom mišljenju, ključna je stvar imati kontinuitet u provođenju reformi i jasnu političku volju.

Inače, Bugari su definirali četiri glavna prioriteta koji će biti u fokusu njezina predsjedanja EU-om -  budućnost Europe i mladi, gospodarski rast i socijalna kohezija; europska perspektiva i povezanost zapadnog Balkana; sigurnost i stabilnost te digitalna ekonomija. U tome se posebno ističe jačanje europske perspektive zapadnog Balkana.

Sofija želi biti lider na Balkanu i želi da njezino predsjedateljstvo ostane upamćeno prije svega kao balkansko predsjedateljstvo. Želi da se sa svakom od zemalja u regiji dogovori jasan akcijski plan s konkretnim koracima koje trebaju učiniti kako bi ubrzale približavanje EU-u.

Bugarska je najavila da će 17. i 18. svibnja u Sofiji organizirati summit EU-a i zapadnog Balkana koji bi još jednom trebao potvrditi europsku perspektivu regije. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo