Svijet     | 31.01.2023. 15:41 |

Scholz u posjeti Brazilu nije uspio dobiti Lulinu podršku za osudu Rusije

FENA Internet, Foto/ Twitter

BRASILIA, 31. januara (FENA) - Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva izjavio je da je Moskva napravila grešku pokretanjem invazije na Ukrajinu, ali nije, govoreći pokraj njemačkog kancelara Olafa Scholza, osudio ruski napad.

To predstavlja treći put u njegovoj južnoameričkoj turneji da Scholz nije uspio prikupiti snažnu podršku ukrajinskim ratnim naporima.

- Mislim da je Rusija napravila klasičnu grešku u invaziji na teritoriju druge zemlje, tako da Rusija nije u pravu - rekao je Lula novinarima.

- Ali i dalje mislim da, kada jedan neće, dvojica se neće boriti. Morate željeti mir - rekao je on, dodajući da je vrlo malo čuo od bilo koje od strana o mirnom okončanju rata.

Lula je izjavio da Brazil neće pružiti municiju Ukrajini za protivavionske topove njemačke proizvodnje Gepard, kako je navodno zatražila Njemačka.

U zajedničkom saopćenju dvije vlade objavljenom kasnije navodi se, međutim, da one "izričito žale zbog ruskog kršenja teritorijalnog integriteta Ukrajine i aneksije dijelova njene teritorije kao flagrantnog kršenja međunarodnog prava".

Čelnici Argentine i Čilea osujetili su njemačke nade da bi mogli pružiti veću podršku Ukrajini tokom Scholzovih posjeta, naglašavajući stalne razlike između Zapada i njegovih saveznika sa zemljama s nižim prihodima.

Scholz je na svojoj turneji nastojao naglasiti jedinstvo, ističući da su sve tri zemlje koje posjećuje - Argentina, Čile i Brazil - osudile rusku invaziju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda prošle godine.

Za razliku od Lule, predsjednici Argentine i Čilea barem su jasno osudili rusku invaziju.

Lula je rekao da će Brazil raditi s drugim zemljama na postizanju mira u Ukrajini, jer njegova zemlja nije stala ni na jednu stranu.

Kina ima važnu ulogu u mirovnim pregovorima, rekao je, o čemu će razgovarati tokom planirane posjete Pekingu u martu, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Njemačka nastavlja saradnju s palestinskom agencijom UNRWA

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta