Bosna i Hercegovina     | 27.01.2023. 12:28 |

Senat SUM-a obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

FENA Saopćenje, Foto/ SUM

MOSTAR, 27. siječnja (FENA) - Senat Sveučilišta u Mostaru povodom današnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, jednoglasno je na sjednici u petak usvojio radnu definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA) koja glasi "Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazivati kao mržnja prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i/ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima".

 

 

Usvojena je definicija i na engleskom jeziku koja glasi "Antisemitism is a certain perception of Jews, which may be expressed as hatred toward Jews. Rhetorical and physical manifestations of antisemitism are directed toward Jewish or non-Jewish individuals and/or their property, toward Jewish community institutions and religious facilities."

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust, 26. svibnja 2016. godine, usvojio je Radnu definiciju antisemitizma (Rda). U istovjetnom obliku definiciju i pojašnjenje njezinih oblika usvojila je 31 država članica Međunarodnoga saveza za sjećanje na holokaust.

"Antisemitizam se iskazuje u govoru, pisanju, slikovnim oblicima i djelima, a koristi se pogrešno postavljenim stereotipima, kao i negativnim karakternim obilježjima. Usvajanjem navedene definicije potiče se unaprjeđenje shvaćanja cjelokupne bh. javnosti o tome kako se antisemitizam manifestira u 21. stoljeću, a s ciljem borbe protiv rasizma i ksenofobije i potrebe za dostojanstvenim sjećanjem na žrtve holokausta", priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo