Regija     | 27.01.2023. 10:55 |

Novaković-Đurović: Na dnevnom redu nije službena blokada pristupanja Crne Gore EU

FENA Danijela Perić Šilić, Foto:

BRUXELLES/PODGORICA, 27. siječnja (FENA) – Crnogorska ministrica  europskih poslova Ana Novaković-Đurović kazala je danas kako na dnevnom redu nije službena blokada procesa pristupanja Europskoj uniji (EU) ili sankcije Bruxellesa u odnosu na Crnu Goru.

"Ohrabruje nas što smo dobili jasne informacije da bilo kakva službena blokada procesa ili sankcije u odnosu na Crnu Goru nisu na dnevnom redu. I ono što je, također činjenica i drugi dio te poruke jeste da je rješenje u Crnoj Gori", kazala je Novaković-Đurović iz Bruxellesa za Radiotelevziju Crne Gore.

Zastupnik Europskog parlamenta Thomas Waitz istaknuo je da je glavni zahtjev Bruxellesa da Ustavni sud Crne Gore bude funkcionalan.

"To je veoma važno za pristupni proces i apeliramo na sve političke aktere u Crnoj Gori da to što prije riješe, jer kada to učine ponovo ćemo se uključiti", kazao je Waitz.

Također voditeljica misije OESS-a u Crnoj Gori Dominique Wagg u četvrtak je tijekom sastanaka s crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem naglasila važnost žurnog imenovanja sudaca Ustavnog suda u toj zemlji.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSSE) raspravljala je u četvrtak  o napretku koji su zemlje pod nadzorom, uključujući i Crnu Goru, postigle u oblasti jačanja vladavine zakona i provedbe propisa koji se tiču zaštite medijskih sloboda i ljudskih prava.

Parlamentarna skupština trebala bi glasovati o nacrtu rezolucije o progresu kada je u pitanju nadzor PSSE nad nekoliko zemalja, uključujući Crnu Goru.

Zastupnik Pierro Fassino, član Komiteta za praćenje poštovanja obveza nastalih po osnovi članstva u Vijeću Europe kazao je da u Crnoj Gori nedostaje političke stabilnosti, da je u tijeku institucionalna kriza, posebno zbog sukoba crnogorskog predsjednika države i Vlade, te da pitanje neizbora ustavnih sudaca predstavlja problem za iduće izbore.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije tanja Fajon istaknula je da je prvi korak kompletiranje Ustavnog suda ukoliko Crna Gora želi poštovati vladavinu prava i izaći iz političke i institucionalne krize te dodala kako se u suprotnom dovodi u pitanje i legitimitet predsjedničkih izbora.

Evropska unija ne želi okrenuti leđa Crnoj Gori, zapadni Balkan je dio Europe, ali uoči izbora sudaca, političari moraju pokazati da su odgovorni, kazala je Fajon.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Čelnici EU-a okupit će se na samitu o gospodarskim temama i geopolitičkim pitanjima

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana