Svijet     | 26.01.2023. 12:38 |

Xi: Odnosi Kine i Australije kreću se u 'pravom smjeru'

FENA Internet, Foto/ Xinhua

ŠANGAJ, 26. januara (FENA) - Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je u četvrtak da se odnosi s Australijom kreću u pravom smjeru, u najnovijem znaku poboljšanja veza između velikih trgovinskih partnera.

Xi je dao te komentare u čestitki za Dan Australije generalnom guverneru Australije Davidu Hurleyju, javila je državna novinska agencija Xinhua.

Australija i Kina "sagledale su prošlost i pogledale u budućnost, čineći aktivne napore u pravcu poboljšanja i rasta kinesko-australijskih veza", rekao je Xi, prenosi Xinhua.

Nakon otprilike tri godine napetih odnosa oko niza pitanja, uključujući trgovinu, nedavno su se pojavili znaci da se veze dvije zemlje poboljšavaju.

Kina je neslužbeno zabranila australske robe, od uglja do vina 2020. godine, nakon što je Australija pozvala na istragu o porijeklu COVID-19 i zabranila 5G mrežu kineskom telekomunikacijskom gigantu Huawei.

Njihovi ministri trgovine se od tada nisu sastajali, ali se australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong susrela sa svojim kineskim kolegom Wang Yijem prošlog mjeseca tokom prve posjete jednog australskog ministra Pekingu od 2019. godine.

Kineski predsjednik Xi Jinping susreo se s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom na marginama samita G20 u Indoneziji u novembru, što je nagovijestilo početak odmrzavanja.

Kina je u januaru dala dozvolu odabranim kompanijama da nastave s uvozom australskog uglja.

Prošle je sedmice Xinhua javila da će se kineski ministar trgovine Wang Wentao sastati sa svojim australskim kolegom Donom Farrelom putem video linka "u bliskoj budućnosti". Nije odredio datum, prenosi Reuters.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana