Svijet     | 26.01.2023. 12:33 |

Francuska ministrica vanjskih poslova Colonna stigla u Odesu kako bi procijenila potrebe Ukrajine

FENA Internet, Foto/ Foto: Twitter

ODESA, 26. januara (FENA) - Francuska ministrica vanjskih poslova, Catherine Colonna, stigla je u četvrtak u Odesu, strateški lučki grad na crnomorskoj obali Ukrajine, u sklopu nastojanja Francuske da ojača svoje odnose s Ukrajinom i razgovara o njezinim potrebama u narednim mjesecima.

 

UNESCO, UN-ova agencija za kulturu, u srijedu je historijsko središte grada proglasio mjestom "svjetske baštine u opasnosti".

Posjeta Catherine Colonne ima za cilj poslati poruku Moskvi usred strahovanja Zapada da Rusija, gotovo godinu dana nakon invazije na Ukrajinu, možda još uvijek želi pokrenuti napad na grad kako bi lišila Ukrajinu njezinog ključnog pomorskog izlaza za žitarice.

- Ako je cilj Rusije doista lišiti Ukrajinu svakog pristupa moru, morat će ići čak do Odese, znajući da je Odesa, štoviše, vrata za još veću destabilizaciju Moldavije, Rumunije i evropske teritorije kao cjeline - rekla je francuska ministrica vanjskih poslova novinarima uoči posjete, prenosi Reuters.

Colonna je naglasila kako je ideja pokazati da Odesa nije samo ukrajinski grad, već i grad koji je proglašen svjetskom baštinom.

U sklopu putovanja, Colonna bi se trebala sastati sa svojim ukrajinskim kolegom, Dmitrom Kulebom, kako bi razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći. Rasprava će vjerovatno uključivati pitanje je li Francuska spremna isporučiti glavne borbene tenkove Leclerc nakon što su se Sjedinjene Države i Njemačka obavezale poslati tenkove, otvarajući vrata drugim saveznicima da to učine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Macron razgovarao s Netanyahuom i Sisijem o izbjegavanju eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije