Svijet     | 25.01.2023. 15:50 |

Radev: Sjeverna Makedonija tek treba da otvori pregovore o pristupanju EU

FENA Internet, Foto/ BTA

SOFIJA, 25. januara (FENA) - Na pitanje da prokomentariše prijedlog makedonskog predsjednika Steve Pendarovskog vladi njegove zemlje da zabrani ulazak u njegovu zemlju bugarskom poslaniku u Evropskom parlamentu i neodređenom broju drugih bugarskih državljana, bugarski predsjednik Rumen Radev rekao je da "Sjeverna Makedonija tek treba da otvori vrata" u pregovorima o pristupanju EU.

Radev, koji je bio u Centralnom vojnom klubu u Sofiji, dodao je da "sada razumijete zašto sam se toliko borio da prava makedonskih Bugara budu zaštićena u Ustavu te zemlje [Sjeverne Makedonije] i da to bude obavezno uslov za početak pregovora”.

Bugarski predsjednik je naveo da makedonskim institucijama više nije dovoljno da dokazuju da nisu dio antibugarske kampanje.

- Krajnje je vrijeme da se dokažu da se aktivno bore protiv ove kampanje - rekao je on.

Radev je uvjeravao novinare da će se aktivirati svi evropski mehanizmi kako bi se okončala antibugarska mržnja i histerija u Sjevernoj Makedoniji.

Na Vojnoj medicinskoj akademiji (VMA) u Sofiji jutros je BTA rečeno da se stanje sekretara Bugarskog kulturnog kluba u Ohridu Hristijana Pendikova popravlja. On je i dalje na intenzivnoj njezi i vjerovatno će u narednim danima biti premješten na drugu jedinicu, saopćeno je iz bolnice.

Pendikov je operisan na VMA u Sofiji nakon što je napadnut u Ohridu prošle sedmice pri čemu je pretrpio teške tjelesne povrede. Sljedećeg dana je prebačen na VMA na liječenje. Napad je uslijedio nakon niza napada na bugarske kulturne klubove u Republici Sjevernoj Makedoniji i izazvao je oštre reakcije, posebno iz Sofije, prenosi BTA.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Pregovori o novoj bugarskoj vladi propali nakon što je Gabriel povukla kandidaturu za premijerku

Bugarska će pojačati vojnu prisutnost na Kosovu

Šefica bugarske diplomatije Marija Gabriel pristala na premijersku poziciju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo