Bosna i Hercegovina     | 24.01.2023. 15:23 |

Premijer Forto i ministar Avdić: Vlada KS podržat će osnivanje muzeja islamske kulture i umjetnosti

FENA Saopćenje, Foto/ Služba za protokol i press KS

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar kulture i sporta Samir Avdić danas su s direktorima Uprave za obrazovanje i nauku te Uprave za ekonomske i finansijske poslove Islamske zajednice u BiH Dževadom Hodžićem i Zejnilom Rebihićem, razgovarali o osnivanju muzeja islamske kulture i umjetnosti BiH. 

Kako je rečeno, muzej bi trebao biti smješten u prostoru donedavnog Rijaseta IZBiH u kompleksu Careve džamije. Osim što bi džamija i dalje služila za vjerske potrebe, zamišljeno je da kompletan prostor bude pretvoren u moderan multimedijalni i multifunkcionalni muzejski kompleks, s obzirom da za to postoje dobri preduslovi.     
  
Premijer Forto i ministar Avdić iskazali su podršku ovom projektu te potcrtali da podrška Vlade KS zasigurno neće izostati. Za početak, to će biti finansijska pomoć pri izradi idejnog projekta, za koji je zadužen cijenjeni bh. arhitekt Amir Vuk Zec.    
  
- Kulturna infrastruktura koju započinje Islamska zajednica je nešto što treba biti opredjeljenje Vlade, jer proširuje kulturnu ponudu. Vlada će to podržati pogotovo s obzirom na istraživački i edukativni potencijal koji bi ovaj projekt razvio - naveo je premijer Forto.   
  
Istog mišljenja je i ministar Avdić, koji je delegaciji predočio mogućnosti finansiranja putem Ministarstva na čijem je čelu. Dodao je da u projekt mora biti uključena struka, te da se se raduje saradnji na inicijativi da glavni grad Bosne i Hercegovine dobije novi muzej.   

Premijer i ministar podsjetili su da Vlada KS u kontinuitetu pruža podršku Islamskoj zajednici u BiH te da je, između ostalog, nedavno odobreno 500.000 KM za obnovu ženske medrese, a putem Ministarstva kulture i sporta 200.000 KM za projekt “Pod nebom vedre vjere”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.   

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Vlada KS s više od 700.000 KM podržala KJKP 'Tržnice-Pijace' i saniranje štete na pijaci Kvadrant

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'