Svijet     | 24.01.2023. 13:40 |

UNRWA apelirala na 1,6 milijardi dolara finansijske pomoći

FENA Internet

ŽENEVA, 24. januara (FENA) - Agencija UN-a koja pruža osnovne usluge milionima palestinskih izbjeglica apelirala je u utorak na 1,6 milijardi dolara finansijske pomoći nakon što je njen čelnik upozorio kako se agencija bori da ispuni svoj mandat zbog rastućih troškova i smanjenja resursa.

Osnovana 1949. nakon prvog arapsko-izraelskog rata, UNRWA pruža javne usluge uključujući škole, primarnu zdravstvenu zaštitu i humanitarnu pomoć u Gazi, na Zapadnoj obali, Jordanu, Siriji i Libanu.

- Nagomilani izazovi u prošloj godini, uključujući nedovoljno finansiranje, konkurentske globalne krize, inflaciju, poremećaj u lancu snabdijevanja, geopolitičku dinamiku, i vrtoglavi nivoi siromaštva i nezaposlenosti među palestinskim izbjeglicama, postavili su ogroman pritisak na UNRWA - navodi agencija u saopćenju.

Generalni komesar UNRWA Philippe Lazzarini izjavio je Reutersu u novembru da bi finansijski problemi agencije mogli dovesti do toga da više ne može ispunjavati svoj mandat, koji su UN prošlog mjeseca obnovile na još tri godine.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

UNRWA: Neki članovi osoblja i ostali zatvorenici u Gazi bili izloženi zlostavljanju

Ukrajina ponovo apeloovala na savezničku pomoć u protivzračnoj odbrani

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'