Magazin     | 24.01.2023. 08:37 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Internet

MOSTAR, 24. siječnja (FENA) - 

- 76. Rođen rimski car Publius Aelius Traianus Hadrianus, poznatiji i kao Hadrijan. Bio je rimski car od 117. do 138. godine. Hadrijan je bio treći od Pet dobrih careva. Od prijašnjeg cara Trajana nasljedio je golemo carstvo.

- 1458. Petnaestogodišnji Matija Korvin izabran za hrvatsko-ugarskog kralja koji će u Hrvatskoj dobiti i naslov "dobri kralj Matijaš". Uspio je ostvariti apsolutnu monarhiju oslanjajući se na srednje plemstvo i gradove. Nakon pada Bosne oslobodio je Jajce i organizirao Jajačku i Srebreničku banovinu.

- 1732. Rođen Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, francuski dramaturg, urar, izumitelj, glazbenik, diplomat, bjegunac, špijun, izdavač, hortikulturni stručnjak, trgovac oružjem, satiričar, financijer i revolucionar koji je sudjelovao i u Francuskoj revoluciji i Američkom ratu za neovisnost.

- 1742. Karlo Albert Bavarski izabran za cara Svetog rimskog carstva i kralja Njemačke, postavši tako Karlo VII. Bio je prvi car Svetog rimskog carstva koji nije pripadao dinastiji Habsburg nakon tri stoljeća.

- 1838. Samuel Morse demonstrirao telegraf na kojem je promjenio telegrafsku šifru, od telegrafskog rječnika s numeričkim kodom, u kod za svako slovo.

- 1843. Rođen Josip Stadler, hrvatski svećenik, vrhbosanski nadbiskup, utemeljitelj Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, pisac nekih od prvih i veoma znatnih filozofijskih priručnika na hrvatskom u neoskolastičkome duhu.

- 1848. James Marshall, poslovođa u pilani Sutterove komune, na lokaciji 55 km sjeveroistočno od Sacramenta u kotlini Rijeke American, pronašao zlato u Saters Milu u Kolomi, što je dovelo do kalifornijske zlatne groznice.

- 1906. Eduard Slavoljub Penkala, hrvatski inženjer kemije i izumitelj poljskoga podrijetla, patentirao prvu mehaničku olovku na svijetu - svoj najveći i najpoznatiji izum.

- 1915. Britanski ratni brodovi su u Prvom svjetskom ratu u Sjevernom moru potopili njemačku krstaricu "Bliher" na kojoj je poginulo 870 ljudi.

- 1920. Umro Amedeo Clemente Modigliani, talijanski slikar. U Nici nastaje najveći broj njegovih djela koja će kasnije postati najcjenjenija i najskuplja. 

- 1924. Nekadašnja prijestolnica carske Rusije, Petrograd, dobila novo ime - Lenjingrad, u znak sjećanja na vođu Oktobarske revolucije - Lenjina.

- 1933. Rođen Asim Ferhatović - Hase, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša u povijesti. Cijelu nogometnu karijeru, izuzev kratkotrajnog angažmana u Fenerbahceu, proveo je u NK Sarajevo.

- 1946. Na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a, koju su inicirale SAD, Velika Britanija i Kanada, osnovana Komisija za atomsku energiju.

- 1963. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda na današnji dan izmjerena je najniža temperatura u najviše gradova BiH. U Jajcu je bilo -25,4, u Tuzli -25,8, u Zenici -23,9 i u Mostaru -10,9 stupnjeva.

- 1965. Umro Winston Churchill, britanski političar, državnik, pisac i borbeni imperijalist najpoznatiji kao premijer Velike Britanije tijekom Drugog svjetskog rata. Osvojio je 1953. godine Nobelovu nagradu za književnost zahvaljujući knjigama u kojima je opisao modernu englesku i svjetsku povijest. 

- 1972. Japanski vojnik Shoichi Yokoi otkriven na pacifičkom otoku Guam, gdje se 28 godina skrivao u džungli, uvjeren da Drugi svjetski rat još traje.

- 1984. U prodaju stavljen Apple Macintosh, prvo računalo široke potrošnje koje je imalo grafičko sučelje i računalnog miša, umjesto tada standardnog tekstualnog sučelja.

- 2000. U Hrvatskoj održani prvi predsjednički izbori nakon smrti Franje Tuđmana u prosincu 1999. Pobjedom nad Draženom Budišom, predsjednik Hrvatske postao je Stjepan Mesić.

- 2006. Na parlamentarnim izborima u Kanadi pobjedila Konzervativna stranka (na čelu sa Stephenom Harperom) nakon 12 godina vlasti liberala.

- 2011. Najmanje 35 osoba poginulo, a više od 100 je ozlijeđeno u samoubilačkom bombaškom napadu na moskovskom aerodromu Domodedovo.

- 2012. Umro Theodoros Angelopoulos, grčki filmski redatelj, scenarista i producent, dobitnik brojnih filmskih nagrada na festivalima širom svijeta.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji