Bosna i Hercegovina     | 19.01.2023. 20:00 |

Krišto s Metsolom o europskom putu BiH, političkim prilikama i predstojećim reformama

FENA Saopćenje, Foto/ VMBiH

SARAJEVO/DAVOS, 19. januara (FENA) - Novoimenovana predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, održala je sastanak s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom. Dužnosnice su razgovarale o europskom putu i EU statusu kandidata Bosne i Hercegovine, političkim prilikama nakon Općih izbora održanih u listopadu 2022. godine, predstojećim reformama na europskom putu, kao i ekonomskom stanju u državi.

Također su razgovarale i o zastupljenosti žena u političkom životu te liderskim funkcijama u Bosni i Hercegovini.

Krišto je naglasila zadovoljstvo postignutim iskorakom u vidu ostvarenja statusa kandidata za BiH. Pri tome je istaknula zahvalnost svim europskim partnerima, državama članicama i institucijama EU-a na predanosti za ostvarenje takvog napretka, izražavajući i očekivanje za intenziviranje suradnje u svim područjima na predstojećem putu reformi.

Kazala je kako je stabilizacija unutarnjih prilika ključni element za postizanje sveopćeg i ubrzanog napretka, izražavajući zadovoljstvo konstruktivnim političkim dijalogom te nastojanjima za brzom uspostavom vlasti.  

Istovremeno, razgovarano je i o trenutnim ekonomskim prilikama u Bosni i Hercegovini s osvrtom na nesigurnosti koje su uzrokovane globalnim poremećajima i izazovima.

Također, dužnosnice su razgovarale o prioritetima i načinima omogućavanja perspektivnije budućnosti svim građanima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Bećirović - Girgin: Jačat ćemo prijateljstvo i saradnju BiH i Republike Turske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo