Ekonomija     | 08.01.2023. 11:36 |

Kakanjski Ponijeri dodatno obogatili ponudu i za prihvat skijaša čekaju još samo snježne padavine

FENA Vehid Begunić, Foto: JU KSC Kakanj/arhiva

ZENICA, 8. januara (FENA) – Ski centar “Ponijeri” kod Kaknja, jedini skijaški centar u Zeničko-dobojskom kantonu, zbog nedostatka snijega još je bez skijaša, ali su izvršili sve potrebne pripreme za sezonu - potvrdio je Feni direktor Kulturno sportskog centra Kakanj Mirza Mušija.

Pred Novu godinu, otvorena je i Eko kuća “Kameni”, u sklopu koje se, napominje Mušija, nalazi “gastro-kutak” te ukupno osam apartmana.

-Sedam apartmana izdajemo, a jedan smo ostavili za vlastite potrebe, odnosno izdajemo 24, od ukupno kreveta- kaže Mušija, koji dodaje da svi kapaciteti nisu popunjeni, ali da su gosti počeli pristizati.

Lijepa priroda, čist zrak i nedostatak magle privlači posjetioce ove planine i uprkos nedostatku snijega.

-Nadamo se da će snijega biti do kraja raspusta, kako bi najmlađi uživali u skijanju i sankanju. Uglavnom, mi smo spremni i čim snijeg padne možemo početi uređivati stazu. Imamo i uslove za noćno skijanje, a obnovom i otvaranjem Eko kuće “Kameni” sada možemo ponuditi kompletnu uslugu.

Objekat smo, zaista, uradili lijepo i s ukusom pa se može boraviti i više dana, a cijene smještaja i korištenja staze su jako povoljne- naglašava Mušija.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a još prošle im je godine, napominje, za uređenje ovog objekta doniralo 150.000 KM, a još 50.000 KM za drugu fazu uređenja donirala je i Općina Kakanj, koja je kupila pomenuti objekat te ga dala na upravljanje JP KSCK.

Općina je i za prvu fazu uređenja, u sklopu koje su adaptirali te još prošle zimske sezone otvorili restoran, donirala 50.000 KM. Objekat je dobio i novo grijanje.

Osim završene faze adaptacije Eko-kuće, dodaje Mušija, jesenje i toplije zimkse dane iskoristili su za neke pripremne radove za postavljanje novog ski-lifta uz skijašku stazu, za koju im je Ministarstvo okoliša i turizma Vlade Fedracije Bosne i Hercegovine doniralo 1.500.000 KM. Dodatnih 300.000 KM, dodaje, osigurala je Općina Kakanj, a ZDK je i za taj projekt donirao 100.000 KM.

-Izabrali smo najpovoljnijeg izvođača, firma PPG iz Sarajeva uradila je geološke radove na stazi. Uradili smo idejni projekt, a u toku smo pribavljanja urbanističke i građevinske dozvole te izrade glavnog projekta.

Austrijska firma Dopellmayr izrađuje opremu za ski-lift pa ćemo, umjesto u februaru, kako smo bili planirali, sve ove radove početi na proljeće. Nema potrebe da se žuri, jer imamo dovoljno vremna da sve uradimo do naredne skijaške sezone. Ove ćemo sezone koristiti postojeći ski-lift, ali ćemo za novu sigurno imati novi- najavljuje Mušija.

U toku je i izrada sportskog terena, ali su odustali od postavljanja travnate podloge za nogomet te će na postojeći teren instalirati “antišok” podlogu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ski centar 'Ponijeri' skijašku sezonu večeras otvara besplatnim skijanjem i novim ski liftom

Ski-centar Ponijeri kod Kaknja još čeka snijeg za start skijaške sezone

Ski centar 'Ponijeri' spreman za novu skijašku sezonu, čeka se novi snijeg

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana