Bosna i Hercegovina     | 04.01.2023. 18:45 |

Kasumović: Biće deblokiran proces formiranja vlasti na svim nivoima

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 4. januara (FENA) – Lideri stranaka Osmorke, koji su danas u sjedištu Gradske uprave Zenica imali skoro punih šest sati dug sastanak, najavili su da nastavljaju proces formiranja vlasti na svim nivoima, te da će u što skorije vrijeme održati sastanak s Miloradom Dodikom (SNSD) i Draganom Čovićem (HDZ).

Domaćin sastanka bio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, koji je napomenuo da je ovo bio samo jedan od radnih sastanaka.

- Dogovorili smo se da idemo u implementaciju izbora, da ovo završavamo. S tim što, u međuvremenu, trebamo izvršiti dodatne konsultacije s našim partnerima na nivou Federacije i na nivou države - kazao je Kasumović, koji je dodao kako su “program i principi” bili važniji od kadrovskih rješenja, koja, istakao je, danas nisu bila tema sastanka.

Tema današnjeg sastanka, istakao je, bile su “neke nekorektne izjave”, ali ne u krugu Osmorke, ali da to ne može biti razlog razilaženja unutar Osmorke.

- Trebamo imati dobro pravosuđe, sposobne i hrabre tužioce, koji će protiv svakog od nas podizati krivične prijave - poručio je Kasumović.

Kada bi država zavisila od Milorada Dodika, istakao je Kasumović, “nje ne bi davno bilo”, ali “niti će kada zavisiti niti je zavisila”. On, kaže, može samo praviti probleme.

- Da budem najiskreniji, međunarodna zajednica ovdje 30 godina pravi organizovani haos. Niko drugi, niko treći - poručio je Kasumović, koji je najavio da će biti deblokiran proces formiranja vlasti na svim nivoima.

- Reći ću vam jednu tajnu: Neće biti nikakvih problema oko Doma naroda (Parlament Federacije BiH). Veoma brzo slijede izmjene propisa kako se imenuje - najavio je Kasumović.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, zbog nekih izjava koje su poremetile atmosferu koju su imali prilikom potpisivanja koalicionog sporazuma, kazao je da su smatrali da prije “davanja kandidata za Vijeće ministara BiH”, sa potpisnicima sporazuma trebaju obaviti još jedan razgovor u cilju popravljanja ambijenta za realizaciju sporazuma te načela i principa iz sporazuma.

- Sastanke ćemo organizovati u najkraćem mogućem roku, kako bismo ispoštovali sve one nužne rokove da bi se nastavilo dalje kada je u pitanju konstituisanje Vijeća ministara jer znate da je imenovan mandatar i da, praktično, ti rokovi za imenovanje Vijeća ministara BiH teku - najavio je Nikšić.

Dogovor za formiranje vlasti na državnom nivou, podvukao je, nije upitan, ali su “upitni neki potezi”.

- Da li krše ili ne krše sporazum, odnosno da li ćemo u ovom periodu koji je pred nama imati stalno neke nove tenzije, dodavanje, sukoboljavanja…Kada smo krenuli u to, rekli smo vrlo jasno da želimo stvarati novi ambijent, uspostaviti međusobno povjerenje, surađivati, donositi odluke od kojih će građani ove zemlje imati koristi.

Danas, na Vijeću naroda, nije prošao Zakon o državnoj imovini u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pet delegate je pokrenulo pitanje ocjene ustavnosti tog zakona i to je način kako se možemo boriti protiv tog djelovanja.

Ja ne mislim da od toga koliko se mi dokazujemo kao patriote i više pljujemo jedni druge da će iko imati interesa - podvukao je Nikšić, koji je dodao da se kroz institucije moraju boriti za svoje stavove, vladavinu zakona i prava te Ustav BiH.

Dodatni krug konsultacija bit će nužan, dodao je, za dostavljanje imena kandidata za sastav Vijeća ministara BiH.

-Ozbiljne su stvari u pitanju. Dogovorili smo da sa partnerima razgovaramo o stvorenom ambijentu i da vidimo kako će se stvari razvijati u narednom periodu. Rokovi su vrlo kratki, jer nama teku i zakonski rokovi- napomenuo je Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza (NES).

Na konstataciju da je Milorad Dodik i danas ponovio da nikada nije bilo sporno da državna imovina na teritoriji Republike Srpske pripada tom entitetu, Ogrešević je kazao kako niko ne očekuje da “čarobnim štapićem mogu mijenjati ljude”, ali da se svi moraju pridržavati potpisanog koalicionog sporazuma, te raditi na poboljšanju ambijenta.

Negirao je kako je i saopćenje za javnost, koje su objavili zajedno sa Strankom za BiH, bilo motivirano nezadovoljstvom zbog nedovoljne zastupljenosti njihovih kadrova u vlasti na svim nivoima, kazao je kako nije samo pitanje “matematičkog formiranja vlasti”.  

Sastanku su prisustovali i predsjednici stranaka Osmorke: Elmedin Konaković (NiP), Edin Forto (NS), Semir Efendić (Stranka za BiH), Damir Marjanović (Za Nove Generacije), Elzina Pirić (PDA), kao i državni zastupnici Denis Zvizdić (NiP), Aida Baručija (BHI-KF), Jasmin Emrić (NES), federalni zastupnik i generalni sekretar SDP-a Elvir Karajbić, te Mirsad Kukić (PDA).

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Katolički školski centar bio domaćin 1. susreta malih maturanata Grada Zenica

Potpisan ugovor za izgradnju Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica

Zenica dobija moderni Centar za srce, u ponedjeljak potpisivanje ugovora o izgradnji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo