Bosna i Hercegovina     | 29.12.2022. 11:52 |

Duraković: Državna imovina nije vlasništvo entiteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) - Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ćamil Duraković ističe da državna imovina nije vlasništvo entiteta i da stoga ni Republika Srpska ni Federacija BiH nemaju ustavno pravo regulisati pitanje državne imovine na bilo koji način, saopćeno je iz Durakovićevog Ureda povodom toga što je Narodna skupština RS-a prihvatila jučer predloženi zakon o nepokretnoj imovini.

- Međutim, nije prvi put da entiteti pokušavaju regulisati pitanje državne imovine. Desilo se to i u slučajevima Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakonu o šumama, Zakonu o unutrašnjoj plovidbi, Zakonu o statusu državne imovine u Republici Srpskoj, ali i u slučajevima u Federaciji BiH. Iako nema stvarne nadležnosti u parlamentarnu proceduru uputiti zakon kojim se reguliše materija koju entitet nema pravo pravno regulisati, Narodna skupština je usvojila ovaj zakon. On treba da bude pred Vijećem naroda, a ukoliko bude usvojen, vrlo brzo i pred Ustavnim sudom BiH... istim putem kao u slučajevima ranijih sličnih zakonskih rješenja - citat je iz saopćenja. 

Ovaj zakon, osim što reafirmira pokušaj afirmiranja nepostojećeg suvereniteta entiteta, nauštrb suvereniteta države, nastavak je pokušaja “entitetskog nacionaliziranja" imovine i delegitimiziranja države. 

- Zakon na državnom nivou bi suštinski i trajno riješio pitanje državne imovine, što je moguće postići na dva načina - da visoki predstavnik nametne zakonsko rješenje ili da dogovorom i kompromisom konačno sami uredimo ovo pitanje, a što ne smije biti na štetu posjednika državne imovine, građana, države i institucija Bosne i Hercegovine - naveo je Duraković. 

Nijedan stranački sporazum ne može biti iznad Ustava i odluka Ustavnog suda, kazao je također.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom