Bosna i Hercegovina     | 29.12.2022. 11:47 |

Popularni novogodišnji događaj u Beču ponovo poslije dvije godine

FENA Saopćenje, Foto/ © WienTourismus/Christian Stemper

SARAJEVO, 29. decembra (FENA) - Prethodne dvije godine je omiljena manifestacija proslave Nove godine u Beča pod nazivom "Silvestarska staza" zbog pandemije bila otkazana.

 

Ove godine sve je spremno za najveći doček u Austriji. Na šest lokacija u centru Beča okupit će se oko 800.000 ljudi iz čitavog svijeta. Na stazi dugoj oko kilometar i po uz brojne gastronomske specijalitete ljubitelji svih vrsta muzike moći će da uživaju. Program počinje od 14 sati i traje do dva sata poslije ponoći.

Osim muzičkih nastupa uživo, Bečlije i njihove goste zabavljat će i DJ-evi, a spremni su i brojni programi za djecu. "Silvestarska staza" počinje od trga Freyung, preko trga Am Hof, Grabena, trga ispred katedrale Sv. Stefana, Kertnerstrasse do trga Neuer Markt, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

Posebno omiljena je staza klasične muzike na Grabenu. Tokom poslijepodnevnih sati na tom trgu su u ponudi besplatni kursevi valcera koji se nakon nekoliko taktova pretvore u balsku dvoranu na otvorenom. Tradicionalno u ponoć pleše se Dunavski valcer a čuveni sat Pummerin na katedrali otkucava ponoć. Sat Pummerin zvoni samo za posebne prilike a zvonjavu prenose radio i televizijske stanice uz Dunavski valcer.

Osim proslave na "Silvestarskoj stazi" za posjetioce su spremne brojne izložbe, koncerti, opere i operete. U Bečkoj državnoj operi već tradicionalno u novogodišnjoj noći igra "Slijepi miš" Johanna Štrausa. Novogodišnje jutro počinje čuvenim koncertom Bečke filharmonije u 11.15 sati koji se uživo prenosi na trgu ispred katedrale Sv. Stefana. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Novi izum Beča - 'Spužvasti kamen' za inteligentno zalijevanje gradskog drveća

Beč - Muzički genij Ludwig van Beethoven oživljen u virtualnoj stvarnosti

Beč usvojio novu strategiju za postepeno ukidanje korištenja plina

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo