Bosna i Hercegovina     | 25.12.2022. 12:58 |

Košarac pozdravio opredjeljenje VMBiH i Predsjedništva BiH da podrže potpisivanje sporazuma s FAO-om

FENA Saopćenje, Foto/ Almir Razić

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac pozdravio je opredjeljenje Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH da podrže potpisivanje Projektnog sporazuma sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u vezi s implementacijom Programa tehničke saradnje ''Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja''.

Košarac je naglasio da je ovaj projekat usmjeren na poboljšanje održivog upravljanja prirodnim resursima i poboljšanje ekonomske dobrobiti ruralnih zajednica kao rezultat ciljanih intervencija javnog sektora i izdataka u vezi sa ruralnim razvojem i poljoprivredom.

- Projekat vrijedi 220.000 američkih dolara i usmjeren je na pomoć lokalnim vlastima u jačanju poljoprivrede i ekonomskog razvoja kroz lokalne planove poljoprivrede i ruralnog razvoja i odgovarajuće akcione planove - naveo je ministar Košarac.

On je napomenuo da su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i organizacija UN FAO u saradnji i koordinaciji sa nadležnim entitetskim ministarstvima identifikovali projektne lokacije u RS i FBiH.

- Dogovoreno je da se projekat realizuje u sedam opština u RS i to u Gacku, Rogatici, Rudom, Višegradu, Foči, Osmacima i Zvorniku. Kada je u pitanju FBiH, projekat se realizuje u Unsko-sanskom kantonu i gradu Bihaću - naveo je Košarac.

Naglasio je da će spomenute lokalne zajednice, kroz implementaciju ovog projekta, dobiti dokument koji će biti putokaz za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja.

- Važno je istaći da se već krenulo sa realizacijom projektnih aktivnosti, tako da su u prvoj fazi urađene prve verzije lokalnih strategija za poljoprivredu i ruralni razvoj, koje su trenutno na tehničkoj kontroli i očekuje se da će biti finalizovane početkom naredne godine - rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, u toku je druga faza projekta, u okviru koje UN organizacija FAO analizira lanac vrijednosti u svim općinama, nakon čega će biti izrađena lista prioriteta po svakom prepoznatljivom lancu u lokalnoj zajednici, što je uslov za objavljivanje poziva za dodjelu grant sredstava.

 - Planirano je da dodjela grantova počne u prvom kvartalu 2023. godine. Naš cilj je da projekat 'Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja' bude osnov za budući uspješan razvoj i pozitivne promjene u navedenim lokalnim zajednicama - zaključio je ministar Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!