Svijet     | 21.12.2022. 19:06 |

Guterres uznemiren izvještajima da su talibani zabranili ženama da pohađaju univerzitete

FENA Internet, Foto/ Internet

NEW YORK, 20. decembra ( FENA) - Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres uznemiren je izvještajima da su afganistanski talibani zabranili ženama i djevojkama da pohađaju univerzitete, saopćio je njegov glasnogovornik u utorak.

- Generalni sekretar duboko je uznemiren medijskim izvještajima da su talibani ukinuli pristup univerzitetima ženama i djevojkama. Generalni sekretar ponavlja da uskraćivanje obrazovanja, ne samo da krši jednaka prava žena i djevojaka, nego će imati i razorne posljedice i utjecat će na budućnost zemlje - navodi Stephane Dujarric, portparol Guterresa, u saopćenju za javnost.

- Guterres poziva talibanske vlasti u Afganistanu da osiguraju ravnopravan pristup obrazovanju na svim nivoima za žene i djevojčice - navodi se u saopćenju.

Ranije je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a i šefica Misije pomoći UN-a u Afganistanu, Roza Otunbajeva, izjavila da je ožalošćena zbog te vijesti.

- Veoma sam ožalošćena viješću koja je jutros objavljena da je talibanski ministar visokog obrazovanja zabranio ženama da pohađaju univerzitete. Ovo je štetno za žene, ali i za Afganistan šire. Kao što sam ranije naglasila, ta odluka, ukoliko je istinita, je poražavajuća - izjavila je Otunbajeva.

Vijest o zabrani pojavila se dok je Otunbajeva bila u New Yorku kako bi obavijestila Vijeće sigurnosti o situaciji u Afganistanu. Ona je rekla da Ujedinjene nacije traže dodatne informacije i pojašnjenja o toj vijesti, prenosi Xunhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

HŠK Zrinjski: Igrači, treneri i osoblje FK Velež ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi

Ministar Hurtić osudio napad na bošnjačke mladiće u Stocu, traži sankcije za napadače

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana