Bosna i Hercegovina     | 21.12.2022. 15:49 |

Uhapšeno šest osoba osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, na području Prijedora uhapsili su šest osumnjičenih osoba.

Osumnjičeni se terete da su, za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okoline,  u svojstvu pripadnika VRS, svjesno i značajno doprinoseći udruženom zločinačkom poduhvatu, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti, a u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije.

Osumnjičeni su bili dio sistema logora Trnopolje, Keraterm i Omarska osnovanih na području Prijedora tokom 1992. godine od Kriznog štaba i drugih civilnih i vojnih vlasti u koje su nezakonito zatvarani civili, i to: muškarci, žene, djeca i starije osobe bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, njih više od trideset hiljada, te sa ciljem progona sa područja pod kontrolom civilnih vlasti i VRS, podvrgavani trijaži, mučenju, silovanju i seksualnom i drugom zlostavljanju, ubistvima i deportaciji,  a što je za posljedicu imalo sistemska silovanja više desetina žena i djevojčica u logorima Trnopolje i Omarska,  više stotina ubistava zatočenih civila i progon preko 90% nesrpskog stanovništva sa područja opštine Prijedor, a osumnjičeni su sa svojim ulogama pomogali i doprinjeli održavanju tog sistema ili direktno vršili pojedina nečovječna djela prema zatočenim civilima.

Između ostalog, osumnjičeni se terete za silovanje najmanje 15 žena, među kojime su bile dvije maloljetne osobe, koje su od posljedica silovanja i seksualnog zlostavljanja preminule. Od posljedica mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja 21 zatvorenik je preminuo, a više desetina zatvorenika iz logora odvedeno je u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode, obnašali su različite dužnosti u okviru prijedorskih logora.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vladan Pejušić izručen BiH, dovodi se u vezu s organiziranim kriminalom i neriješenim ubistvima

Uposlenik Tužiteljstva BiH lišen slobode zbog koruptivnih aktivnosti

Podignuta optužnica protiv Aleksandra Slijepčevića za nedozvoljeno korištenje autorskih prava

Promo

Klas svoj 'Penzioner' hljeb vratio na cijenu od 1 KM

Večer s Alfa Therm u Code Hub-u Mostar krajem mjeseca

YOUNG LIONS BiH ima uzbudljive vijesti za sve mlade osobe zaposlene u kreativnoj industriji u BiH!