Bosna i Hercegovina     | 21.12.2022. 12:58 |

Nagrađeni najbolji učenici osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH

FENA Tomislav Glamuzina, Foto: Branka Soldo

MOSTAR, 21. prosinca (FENA) – U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti (FMOZ), u Mostaru je održana svečana dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2021./2022. godini.

Priznanja za dobro učenje i ostvarene rezultate u znanju i drugim aktivnostima primilo je 59 učenika iz svih deset županija u Federaciji BiH, 30 osnovnoškolaca i 29 srednjoškolaca, kojima su dodijeljene i jednokratne novčane nagrade u iznosu od 600, odnosno 720 KM.

- Ova manifestacija se događa i u ozračju kandidatskog statusa BiH u EU, a šef delegacije EU u BiH je rekao kako Bosnu i Hercegovinu i Europsku uniju veže jedinstvo u različitosti, a to je ujedno i naša poruka. Danas su ovdje predstavnici 28 gradova i općina iz cijele države s onim najljepšim što imaju: mladim ljudima, znanjima i njihovim uspjesima – rekla je Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i znanosti za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Ovaj program je realiziran u suradnji sa županijskim ministarstvima obrazovanja, koja su, prema kriterijima koje je utvrdio FMOZ, bila zadužena da nominiraju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola s područja svojih županija (po tri osnovnoškolca i tri srednjoškolca), osim Bosansko-podrinjskog kantona koji je nominirao dva srednjoškolca.

- Vlada FBiH je usvojila Strategiju razvoja do 2027. godine, a mi smo se fokusirali na jedan vrlo značajan strateški cilj, a to je poboljšanje kvalitete predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja za potrebe razvoja, s fokusom na to da stvorimo inkluzivno obrazovanje za sve, jer svako dijete na pedlju ove države zaslužuje jednake uvjete za svoj razvoj, bez obzira na svoje podrijetlo ili ostale različitosti. Staviti dijete, mladog, obrazovanog čovjeka na pijedestal vrijednosti i pomoći mu da razvije svoje sposobnosti, sveta je dužnost i obaveza – poručila je Bandić.

Prilikom izbora najboljih učenika spektar kriterija bio je veoma širok. Tako su, pored uspjeha u učenju, razmatrani i ostvareni rezultati na federalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima iz različitih nastavnih oblasti, kao i doprinos realizaciji aktivnosti koje razvijaju empatiju, vještine kritičkog mišljenja, inovativnost, kreativnost, poduzetništvo i zdrave životne stilove putem nastavnog, izvannastavnog i izvanškolskog angažmana učenika.

Školama koje pohađaju nagrađeni učenici također su dodijeljena priznanja, i to za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju, a priznanja je primilo ukupno 56 osnovnih i srednjih škola.

Uime nagrađenih učenika obratila se učenica Srednje škole „Tin Ujević“ iz Glamoča Antonela Vranješ.

- Jako sam sretna i uzbuđena i izuzetna mi je čast biti ovdje i primiti ovu nagradu, ona je kruna moga obrazovanja i uvijek će me podsjećati kako se trud i rad isplate – izjavila je nagrađena učenica.

Učenik četvrtog razreda Srednje elektrotehničke škole „Salih-Salko Ćurić“ iz Mostara Dino Burić dodao je kako se iz Mostara šalje jedna lijepa slika u čitavu BiH.

- Počašćen sam što sam dobitnik nagrade, vjerujem da su svi ovi mladi ljudi ovdje korak ka boljoj i perspektivnoj BiH. Nadam se da će svi ostati ovdje i pomoći u izgradnji ove države - kazao je Burić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo