Bosna i Hercegovina     | 12.12.2022. 11:21 |

Projekt 'Islamski i kršćanski teološki diskursi o prepoznavanju i prevenciji nasilja nad ženama'

FENA Agencije, Foto/ Radio Marija BiH

MOSTAR, 12. prosinca (FENA) - U povodu kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", koja je trajala od 25. studenoga do 10. prosinca, studentice Međureligijskog studija i izgradnje mira osmislile su projekt na temu "Islamski i kršćanski teološki diskursi o prepoznavanju i prevenciji nasilja nad ženama", javlja KTA.

Projekt se sastojao od aktivističkog dijela koji se provodio putem društvenih mreža, s kratkim porukama od teologa i studenata te akademskog dijela, gdje su profesori dr. Darko Tomašević s Katoličkog bogoslovnog fakulteta iz Sarajeva i dr. Džemaludin Latić s Fakulteta islamskih nauka održali predavanje o spomenutoj temi u amfiteatru Gazi Husrev begove medrese. 

"Žena je 10 puta češće žrtva rodno zasnovanog nasilja, stoga smo željele projektom otvoriti prostor da muškarci teolozi dignu glas o ovoj temi i da naše teologije više govore o tome", poručile su Ernada i Aldina studentice Međureligijskog studija i izgradnje mira.

Ovu je kampanju pratila simbolika plavog i narančastog cvijeta. Narančasta je boja kampanje narančasti dan, a plava boja označava Mariju, to je boja duhovnosti i otajstva u kršćanstvu. Ona se često prikazuje s plavim hidžabom. U islamskoj kulturi plava je boja neba i duhovnih putnika. Plavi cvijet je u središtu s porukom "da samo ako duhovnost stavimo u središte onda je moguće istinski sprječavati nasilje". 

Projekat podržava TPO Fondacija i Univerzitetski gender resursni centar. 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana