Bosna i Hercegovina     | 06.12.2022. 13:01 |

Počela plenarna sjednica samita zapadnog Balkana u Tirani

FENA Lejla Nuhanovic, Foto: Screenshot

TIRANA, 6. decembra (FENA) - U glavnom gradu Albanije, Tirani, danas je počela plenarna sjednica kojoj prisustvuju najviši čelnici Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana.

Nakon tradicionalnog albanskog plesnog performansa, izvedbe klasične muzike i performansa uz hip-hop muziku, zvaničnici su se povukli na radni ručak na kojem će glavne teme rasprave biti zajedništvo u pogledu ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog angažmana te jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na inostrano uplitanje, suočavanje s izazovima koje predstavljaju migracije te borba protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i kako je najavljeno iz Predsjedništva na marginama sastanka bit će upriličen niz bilateralnih sastanka Cvijanovićeve s dužnosnicima EU i liderima zemalja članica EU i zemalja zapadnog Balkana.

Sastanak na vrhu prilika je da se ponovno potvrdi ključna važnost strateškog partnerstva između EU-a i zapadnog Balkana, regije koja ima jasnu perspektivu prema EU-u, naglašeno je iz Evropske unije.

Na sastanak na vrhu pozvani su predstavnici svih 27 država članica Evropske unije i partneri sa zapadnog Balkana, a predviđeno je da čelnici raspravljaju o saradnji s obzirom na zajedničke izazove koji proizlaze iz ruske agresije na Ukrajinu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta