Svijet     | 06.12.2022. 11:33 |

Šojgu: Ukrajina čini nuklearni terorizam u Zaporožju

FENA Internet

MOSKVA, 6. decembra (FENA) - Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da Ukrajina nastavlja granatirati nuklearnu elektranu u Zaporožju, namjerno stvarajući prijetnju od moguće nuklearne katastrofe.

Šojgu je rekao da ruske snage poduzimaju "sve mjere" kako bi osigurale najveću evropsku elektranu suočenu s, kako je rekao, "nuklearnim terorizmom" iz Kijeva.

Ukrajina negira da je granatirala objekat, koji je od prvih dana rata pod kontrolom ruskih snaga, i optužila je Rusiju da je pucala na njega.

- Naše jedinice poduzimaju sve mjere kako bi osigurale sigurnost nuklearne elektrane Zaporožja - rekao je Šojgu svojim vojnim šefovima u konferencijskom pozivu, čiji je skraćeni transkript objavilo ministarstvo odbrane.

- Zauzvrat, režim u Kijevu nastoji stvoriti izgled prijetnje nuklearne katastrofe nastavljajući namjerno granatirati lokaciju - dodao je.

Šojgu je rekao da je Ukrajina ispalila 33 granate velikog kalibra na fabriku u posljednje dvije sedmice. Većina ih je presrela ruska protuzračna odbrana, rekao je, iako su "neki i dalje pogađali objekte koji utiču na siguran rad nuklearne elektrane".

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grossi pozvao na ',maksimalnu suzdržanost' oko Zaporožja

IAEA održava hitan sastanak zbog napada na Zaporožje

Nuklearna elektrana Zaporožje na rubu prekida rada

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta