Svijet     | 05.12.2022. 19:25 |

Francuski tužitelji imenovali Ukrajinku kao osumnjičenu u istrazi pronevjere novca u Libanu

FENA Internet

PARIZ, 5. decembra (FENA) - Francuski tužitelji objavili su u ponedjeljak da su stavili Ukrajinku povezanu s guvernerom libanske centralne banke pod službenu istragu u okviru prekogranične istrage o navodnoj prevari na štetu libanske države.

Ana Kosakova, s kojom guverner centralne banke Rijad Salameh ima kćerku, sudeći po odnom listu u čiji je uvid došao Reuters, osumnjičena je za teško pranje novca, saopćio je portparol pariškog ureda Nacionalnog finansijskog tužitelja.

Kosakova, koja je o preliminarnim optužbama obaviještena 14. juna, morala je predati pasoš i naređeno joj je da ne napušta Francusku, izjavio je portparol, potvrdivši izvještaj francuskog internetskog časopisa Mediapart.

Advokat Kosakove rekao je da će on i njegova klijentica "reagirati vrlo brzo" na odluke francuskog tužitelja.

Salameh, koga francuski tužitelji nisu imenovali osumnjičenim, ali kome su u sklopu istrage zaplijenjene neke od nekretnina u Francuskoj, nije odgovorio na poruku u kojoj se tražio komentar.

Francuski advokat Salameha, Pierre-Olivier Sur, izjavio je da junska odluka o Kosakovoj "ne mijenja ništa", i dodao je kako čeka da francuski sud sasluša njihovo osporavanje zaplijenjene imovine.

Francuska istraga dio je koordiniranih napora tužitelja u Libanu, kao i Švicarskoj, Njemačkoj, Luksemburgu i Lihtenštajnu kako bi se utvrdilo je li Salameh koristio svoj položaj u centralnoj banci, poznatoj kao Banque du Liban (BDL), kako bi pronevjerio stotine miliona dolara javnih sredstava.

Švicarske vlasti sumnjaju da je Salameh, zajedno s bratom Radžom mogao nezakonito uzeti više od 300 miliona dolara od BDL-a između 2002. i 2015., opravši dio novca u Švicarskoj, prema dokumentima švicarskog suda u koje je Reuters imao uvid.

U intervjuu za Reuters u novembru prošle godine, Rijad Salameh je negirao bilo kakvu krivicu, rekavši da nikakva BDL-ova ili javna libanska sredstva nisu preusmjerena. Osoba bliska Radži Salamehu odbila je komentirati.

U Njemačkoj su tužitelji saopćili da istražuju mogućnost da su neka od sredstava koje su identificirale švicarske vlasti korištena za sticanje nekretnina, posebno u Muenchenu.

Sa svoje strane, francuski tužitelji pokušavaju utvrditi jesu li braća Salameh koristila neka od tih sredstava za sticanje nekretnina u Francuskoj, uključujući dio zgrade na Champs Elysees, sudeći po osobama upoznatim s istragom.

U intervjuu za Reuters, Rijad Salameh izjavio je da je nekretnine kupio vlastitim novcem, zarađenim dok je radio kao investicijski bankar. Kada su ga francuski istražitelji prošle godine ispitivali o akvizicijama, Radža Salameh je negirao bilo kakvu krivicu.

Zgrada Champs Elysees privukla je pažnju tužitelja u Francuskoj, kao i u Libanu jer se, prema evidenciji firmi i ugovorima o najmu u koje je Reuters imao uvid, u njoj nalazi poslovni centar kojim upravlja Kosakova, a dio je iznajmila libanska centralna banka.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana