Svijet     | 03.12.2022. 12:20 |

SAD - Spremnost za nastavak razgovora s Rusijom o nuklearnom sporazumu Novi START

FENA Internet

WASHINGTON, 3. decembra (FENA) - Sjedinjene Američke Države još su spremne na sastanak sa Rusijom radi razgovora o nuklearnom sporazumu uprkos tome što Moskva optužuje Washington za toksično antirusko ponašanje zbog čega se u ovoj sedmici povukla iz pregovora, saopćio je State Department.

Rusija se u ovoj sedmici a povukla iz pregovora o nuklearnom sporazumu Novi START s američkim zvaničnicima u Kairu. Kao posljednji preostali sporazum o naoružanju te vrste između dvije najveće svjetske nuklearne sile, Novi START ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje svaka strana može rasporediti i ima simboličan, ali i praktičan značaj.

- I dalje smo spremni sastati se s Rusijom u okviru Sporazuma o novom početku - izjavio je portparol State Departmenta Ned Price novinarima na brifingu u petak.

- Posvećeni smo novom START-u – kazao je.

Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država pogoršani su do najveće konfrontacije u 60 godina otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, što je izazvalo niiz američkih sankcija protiv Moskve i desetke milijardi dolara vrijednu ekonomsku i vojnu pomoć Washingtona Kijevu.

Zvaničnici iz dvije zemlje trebali su se sastati u Egiptu 29. novembra kako bi razgovarali o pitanjima oko sporazuma, uključujući potencijalni nastavak međusobnih inspekcija nuklearnih arsenala, proces obustavljen zbog pandemije COVID-19.

Sve teme koje je Rusija iznijela bile su na dnevnom redu sastanka, rekao je Price u petak, dodajući da su Sjedinjene Države razočarane "jednostranim odlukama" Rusije u posljednjih nekoliko mjeseci.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Washington da pokušava promijeniti ravnotežu snaga prema sporazumu na "sasvim nelegitiman" način pretvaranjem ili preimenovanjem oružja kako bi ga izveli van okvira sporazuma.

Rusija, ipak, nastavlja smatrati Novi START važnim sredstvom za osiguravanje predvidivosti i izbjegavanje utrke u naoružanju, izjavila je u ovoj sedmici glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući kako se nada da bi se dvije strane mogle sastati radi razgovora o tim pitanjima u 2023., prenosi Reuters

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Lavrov i Hussein razgovarali o neplaćenim računima ruskim naftnim firmama zbog američkih sankcija

Medvedev: Slanje više zaliha američkog oružja znači da će Ukrajina goriti

Pentagon - Kineski špijunski balon promijenio kurs, lebdi iznad centralnih dijelova SAD

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji