Svijet     | 02.12.2022. 11:06 |

Sirijski Kurdi zaustavili zajedničke operacije s koalicijom nakon turskih prijetnji

FENA Internet

QAMISHLI, 2, decembra (FENA) - Sirijske demokratske snage (SDF), grupa koja uživa američku podršku i koja je pomogla u poražavanju džihadista Islamske države u Siriji, prekinule su sa svim zajedničkim kontraterorističkim operacijama kao rezultat turskog bombardovanja regije pod njenom kontrolom, saopćio je portparol u petak.

Turska je pojačala granatiranje i zračne udare po sjevernoj Siriji u posljednjim sedmicama i priprema kopnenu invaziju protiv sirijskih kurdskih boraca koje naziva teroristima, ali koji čine većinu SDF-a koju podržavaju Sjedinjene Drržave.

SDF već dugo upozorava da bi borba protiv novog turskog upada preusmjerila njene resurse od zaštite zatvora u kome se drže borci Islamske države ili od napada na ćelije “spavača” ISIL-a koje još provode taktiku “napadni i bježi” u Siriji.

Aram Henna izjavio je Reutersu da su “svaka saradnja i zajedničke kontraterorističke operacije s koalicijom" kao i “sve zajedničke operacije koje redovno izvodimo” zaustavljene.

Portparol Pentagona, brigadni general Patrick Ryder, ranije je izjavio novinarima da operacije protiv ISIL-a nisu prekinute.

Čelnik SDF-a Mazloum Abdi ranije je izjavio Reutersu kako želi “snažniju” poruku iz Washingtona nakon razmještaja bez presedana turskih vojnika duž granice.

- Još smo nervozni. Potrebne su nam snažnije, čvršče izjave da zaustavimo Tursku. Turska je objavila svoje namjere i sada ih razađuje. Početak invazije ovisit će o tome kako ona analizira pozicije drugih zemalja - kazao je.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U smrtonosnim udarima uništen konvoj koji je nosio 'iransko oružje' u Siriju

Francuska vratila u državu 15 žena i 32 djece iz sirijskih džihadističkih kampova

Sirija nastavlja uvoz iz Saudijske Arabije

Promo

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Phone 13, iPhone 14 i 14 Plus po sniženim cijenama u m:tel ponudi

U jeku otpuštanja na globalnom nivou domaća IT kompanija zapošljava više od 30 ljudi