Svijet     | 02.12.2022. 10:32 |

Kina dodatno ublažila Covid pravila nakon protesta

FENA Internet

PEKING, 2. decembra (FENA) – Gradovi širom Kine dodatno su ublažili Covid restrikcije u petak, omekšavajući pravila testiranja i karantina u jeku protesta širom zemlje u kojima se poziva na ukidanje lockdowna i veće političke slobode.

Bijes i nezadovoljstvo kineskim rigoroznim odgovorom na pandemiju prelili su se na ulice prošlog vikenda u sveprisutne demonstracije kakve nisu viđene decenijama.

Nakon nemira širom Kine, brojni gradovi počeli su ublažavati Covid restrikcije, poput odmicanja od zahtjeva za masovnim dnevnim testiranjima, svakodnevnih ometanja normalnih životnih aktivnosti u okviru kineske rigorozne politike nultog Covida.

Vlasti, istovremeno, nastavljaju s pokušajima da suzbiju proteste oštrim mjerama sigurnosti na ulicama, online cenzurom u punom obimu i pojačanim nadzorom stanovništva.

Od petka se u jugozapadnoj metropoli Chengdu više neće zahtijevati nedavni negativni rezultati tesriranja za ulazak na javna mjesta ili za vožnju u metrou, i umjesto toga od njih će se samo tražiti zeleni zdravstveni kod koji potvrđuje da nisu putovali u zonu “visokog rizika”.

U Pekingu su zdravstveni autorititeti u četvrtak pozvali bolnice da ne uskraćuju tretman ljudima s negativnim PCR testom obavljenim u proteklih 48 sati.

U januaru je trudnica u gradu Xi'anu pobacila nakon što joj je bio zabranjen ulazak u bolnicu jer nije imala rezultat PCR testa.

Kina je zabilježila niz smrtnih ishoda nakon što je liječenje ljudima odgođeno Covid restrikcijama, uključujući i nedavnu smrt četveromjesečne bebe koja je bila blokirana u karantinu sa svojim ocem.

Takvi slučajevi predstavljali su poziv na okupljanje tokom protesta, dok su objavljeni viralni postovi s imenima onih koji su preminuli zbog navodnog nemara povezanog s odgovorom na pandemiju, prenosi AFP.

 

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čelnik filipinske obalne straže najavio povećano prisustvo u Južnom kineskom moru

Čelnik vodeće tajvanske opozicione stranke u posjeti Kini ove sedmice

Blinken se sastaje s Xijem tokom posjete Pekingu

Promo

United Grupa nastavila snažan rast u 2023.

M:tel: Nova Galaxy S23 serija nastavlja tradiciju najboljih telefona

Predstavljanje Zbornika radova s naučne konferencije o umjetnoj inteligenciji